Çin, AB’nin uyguladığı silah ambargosunun kaldırılmasını istedi
İngiltere’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Li Keqiang, Avrupa ülkeleri tarafından uygulanan silah ambargosunun gevşetilmesi için Başbakan David Cameron’dan yardım istedi.
Çin’e uygulanan silah ambargosunun başını ABD ve İngiltere çekiyor. Batılı ülkeler, 1989 yılındaki Tiannanmen katliamından bu yana Çin‘e silah ve teknoloji ambargosu uyguluyor. Ancak tüm Avrupa ülkeleri ambargonun devam etmesinden yana değil. Özellikle Fransa ve İspanya ambargonun yumuşatılmasını istiyor. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, ambargo politikasının gözden geçirilmesi görüşünü dile getirirken, İngiltere Başbakanı Cameron, Çin’in insan hakları alanındaki düşük notunu gerekçe göstererek ambargonun devamından yana tavır koydu. Bu durum aynı zamanda İngiliz hükümeti ile AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton arasında yaşanan ilk görüş ayrılığı oldu.
Ashton, Çin’e uygulanan silah ambargosunun, Avrupa ile Çin arasında güvenlik alanında yapılması gerekli olan işbirliğine engel oluşturduğu söyledi. Ashton, AB’nin bu politikasını gözden geçirerek daha yapıcı ve ileriye dönük kararlar alması gerektiğini dile getirdi.
Bu arada İngiliz basınına göre özellikle ekonomik krizle boğuşan İspanya ve Yunanistan’ın hazine bonolarını alan Çin, Avrupa siyasetinde de de etkili olmaya başladı. Çin’e uygulanan silah ambargosunun gevşetilmesinden yana olan Fransa da yakın zaman önce Çin’e 102 adet Airbus yolcu uçağı satışı konusunda anlaşmaya varmıştı.