Sarıyer'den dünyaya barış çağrısı

Sarıyer Belediyesi'nin birçok inancın, kültürün ve etnik kimliğin yıllarca bir arada huzur içinde yaşadığı Sarıyer'i “uluslararası bir barış ilçesi” yapmak amacıyla bu yıl ikincisini düzenlediği “Uluslararası Sarıyer Barışa Çağrı Festivali” inanç önderlerinin barış duaları, Edip Akbayram konseri ve çeşitli etkinliklerle kutlandı.

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde gerçekleştirilen “2. Uluslararası Sarıyer Barışa Çağrı Festivali” ile Sarıyer’den dünyaya barış çağrısı yapıldı. Üç büyük din temsilcisi başta olmak üzere, 6 inanç önderi barış için dua etti. Sanatçı Edip Akbayram’ın barış türküleri söylediği festivalde, İstanbul Sinema Senfoni Orkestrası da bir konser verdi.

Sarıyer Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen, sunuculuğunu gazeteci Haldun Domaç’ın yaptığı festivalde, Hacıbektaşı Veli Vakfı Dedeler Kurulu Başkanı Garip Bozkurt, Haham Başı Vekili Yehuda Adoni, Fener Rum Patrikhanesi’ni temsilen Peder Paisos, Ermeni Patrikhanesi adına Zevan Bıçakcı ve Süryani Katolim temsilcisi Yusuf Sağ ile Sarıyer Müftü Vekili İsa Gürler barış için ortak dua etti.

İstinye Eski Tersane Alanı’nda yapılan festivale inanç önderlerinin yanı sıra, çok sayıda ülkenin başkonsolosu, konsolosu, CHP İstanbul İl Sekreteri Bülent Kerimoğlu, eski kültür bakanı Ercan Karakaş, azınlıklardan sorumlu Sarıyer Belediye Başkan Danışmanı Vasil Linardi, belediye başkan yardımcıları, birçok bürokrat, siyasetçi, sanat dünyasının tanınmış isimleri ve kırk bine yakın vatandaş katıldı.

Festivale, başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP Genel Başkan Yardımcıları Hakkı Süha Okay, Umut Oran olmak üzere çok sayıda milletvekili ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve birçok belediye başkanı kutlama mesajı gönderdi.

Başkan Şükrü Genç’ten Pakistan’a yardım çağrısı

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in, İstinye’deki Meyyali Restoran’da Müslüman, Hıristiyan, Musevi, Sünni-Alevi, Katolik, Ortodoks, Protestan, Süryani başta olmak üzere her dinden ve her mezhepten inanç önderleri ile konsoloslar onuruna verdiği yemekte, geçtiğimiz günlerde Pakistan’da yaşanan sel felaketinden etkilenen milyonlarca insan için yardım çağrısı yapıldı.

Başkan Şükrü Genç iftarda yaptığı konuşmada, “Bu gece, birçok inanç önderimiz ve inanç temsilcimiz barış için dua edecek, müziğin notaları gökyüzünün sonsuzluğuna karışarak barış çağrısı yapacak. Ümidim, bu gece yapacağımız duaların ve çağrıların burada kalmaması, dünyanın her tarafına yayılması ve yılın 365 günü devam etmesi. Geçtiğimiz günlerde Pakistan’da yaşanan sel felaketi milyonlarca kişiyi etkiledi, binlerce insan evsiz kaldı, birçoğu hayatını kaybetti. Bugün dünya, biraz geç de olsa Pakistan’ın yarasını sarmak için seferber oldu. Ancak sadece yarayı sarmak değil, oradaki yoksulluğu sona erdirmek gerekiyor” dedi.

İftar yemeğinin ardından inanç önderleri, konsoloslar ile çok sayıda davetli, festivalin yapılacağı İstinye Eski Tersane Alanı’na geçti.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Başkan Şükrü Genç, Sarıyer’i bir barış ilçesi yapmak ve en önemlisi de Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” sözüne sahip çıkarak bunu dünyaya duyurmak için bir araya geldiklerini vurguladı.

Sarıyer’in Müslüman, Hıristiyan, Musevi, Sünni-Alevi, Katolik, Ortodoks, Protestan, her dinden ve her mezhepten inancın yıllardır yan yana yaşadığı bir barış ilçesi olduğuna dikkat çeken Başkan Şükrü Genç, 2. Uluslararası Sarıyer Barışa Çağrı Festivali ile barış rüzgarlarını Boğaz’dan tüm dünyaya estirdiklerini belirtti.

Başkan Şükrü Genç, “Birçok inançtan, birçok kültürden insanın yıllardan beri barış içinde bir arada yaşadığı Sarıyer’den tüm dünyaya sesleniyorum” diyerek şunları kaydetti:

“Eşitlikçi, özgür, adil ve barış içinde bir arada yaşandığı, kötülükten, kavgalardan ve savaşlardan arınmış huzurlu ve sevgi dolu bir dünya ve Türkiye’de yaşamak hepimizin hakkı. Değerli Sarıyerliler, sizlerin desteğiyle, inançları ve kültürleri her yıl 1 Eylül’de, barış ilçesi Sarıyerimiz’de buluşturuyoruz. Dünyanın her tarafında barış için dua edecek inanç önderlerini, barış için imza atacak devlet adamlarını, politikacıları, barış çağrısı yapan bütün sanatçıları bugünden inançların ve kültürlerin buluştuğu Sarıyer’imize davet ediyorum.”

“Dualarımız barış için olsun”


Başkan Şükrü Genç, “Bugüne kadar barış için dünyada çok güzel sözler dile getirildi. En güzel şiirler, öyküler, romanlar barış için yazıldı. En güzel şarkılar barış için bestelendi. Dualarımızı dünyamıza barışın egemen olması dilekleriyle sona erdirdik.

Barış dünyanın her tarafına egemen oluncaya kadar; bu çağrılarımızı sürdüreceğiz, barış sözcüklerinin peşinden gideceğiz. Bugün, ikincisini gerçekleştirdiğimiz “Uluslararası Sarıyer Barışa Çağrı Festivali”yle yalnızca İstanbul’un değil, Türkiye’nin incisi Sarıyer’den dünyaya barış rüzgarı estiriyoruz” dedi.

“İnançlar ve kültürler barış çağrısı yapıyor”

Başkan Şükrü Genç, Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafya başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde, binlerce insan savaşlarda ve savaşın yarattığı yoksulluk nedeniyle hayatını kaybetmesine kayıtsız kalmanın mümkün olmadığına dikkat çekerek şu görüşleri dile getirdi:

“Ben, dünyadaki bütün inançların ve kültürlerin barıştan yana olduğuna inanıyorum. Sizlere kaynak belirtmeden birkaç küçük cümle okumak istiyorum: “Barış, daima hayırlıdır.” “Barışı ara ve sürdür.” “Birbirinizle barış içinde yaşayın.” Birbirinden bir farkı var mı sizce bu cümlelerin? Evet, haklısınız, yok. Bu cümleler nerede yazıyor söyleyeyim; Birincisi Kur’an-ı Kerim’de, ikincisi Tevrat’ta, üçüncüsü ise İncil’de… Yani üç büyük semavi din de insanlığa barış çağrısı yapıyor. Bu mesaj, sadece bu üç büyük dinin değil, diğer bütün inançların ve kültürlerin de ortak çağrısı.”

Sarıyer’in yıllardan beri birçok inanıştan insanın barış içerisinde yaşadığı bir ilçe olduğunu tekrar tekrar vurgulayan Başkan Şükrü Genç, şu görüşleri dile getirdi: “Sarıyer’imizdeki gibi, barış tüm dünyada bir yaşam biçimi olmalıdır. Biz, Sarıyer ilçesi olarak, Sarıyer Belediyesi olarak, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç olarak işte bu nedenle dünyaya Boğaz’dan bir barış çığlığı gönderiyoruz. Bu çığlığımızın dünyanın dört bir tarafında yankılanmasını ve dikkate alınmasını istiyoruz. Dünyanın her tarafında barış isteyen herkesin, bugün barış için dua etmesini, barış için şarkı söylemesini, barış için dans etmesini ve barış için şiirler okumasını istiyoruz.”

Başkan Şükrü Genç sözlerini Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” sözleriyle sonlandırdı.

İnanç önderlerine teşekkür plaketlerinin verilmesinden sonra sahneye sanatçı Edip Akbayram çıktı. Kendisiyle özdeşleşmiş, Aldırma Gönül, Türkler Yanmaz, Çeşmi Siyahım, Çocuklar İnanın gibi türküleri seslendiren Edip Akbayram festivale katılan herkesten büyük alkış aldı. Akbayram böylesine anlamlı bir günde Sarıyer’den dünyaya yapılan barış çağrısına katılıyor olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Festivalde ayrıca, dünyada sadece film müzikleri seslendiren tek senfonik orkestra olan İstanbul Sinema Senfoni Orkestrası, Hakan Şensoy şefliğinde 65 kişilik dev kadrosuyla muhteşem bir konser verdi. Selvi Boylum Al Yazmalım, Orkestra’nın Gladyatör, Karayip Korsanları, Görevimiz Tehlike başta olmak üzere film müziklerini icra etmesi vatandaşlar tarafından ilgiyle dinlendi ve beğeni topladı.

Sarıyer’in “barış çocuğu”

Gecede, Başkan Şükrü Genç’in Sarıyer’in barış çocuğu diye sahneye davet ettiği on yaşındaki Selinay Duman kendi yazdığı “Barış Çocukları” adlı şiirini büyük bir coşkuyla okudu. Selinay Duman’ın, “Diğer adı barıştır çocukların / Gittiği her yere sevgi götürür onlar / Tüm çocuklar aslında dostlar / Dünya kardeşliği çocuklarda görüyor / Tüm dünya onlara barış çocukları diyor / Savaş çekil yoldan barış çocukları geliyor / Çocuklar büyüklere kardeşliği gösteriyor / Bir gün dünyayı verecekler çocuklara / Tüm barış çocukları birleşecek / Büyüklerin attığı bombaları onlar toplayacaklar.” dizelerinden oluşan Barış Çocukları şiiri alanı dolduran binlerce kişi tarafından dakikalarca alkışlandı.