Etik Kurulu'ndan DSP Genel Başkanı Türker'e kötü haber

Yapılan bir başvuruyu değerlendiren Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, DSP Genel Başkanı Masum Türker'in genel başkanlık yanında Türkiye Serbes

Yapılan bir başvuruyu değerlendiren Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, DSP Genel Başkanı Masum Türker'in genel başkanlık yanında Türkiye Serbest Muhasebeciler ve Yeminli Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) başkanlığını yapamayacağına karar verdi. Yeminli Mali Müşavir Ahmet Akın'ın yaptığı başvuruyu değerlendiren kurul, siyasetçilerin aynı zamanda meslek örgütlerinde başkanlık yapamayacağını hatırlattı.

Başvuruyu yapan Ahmet Akın, etik kurulunun tarihi bir karar verdiğini belirterek, "Artık bundan sonra meslek odaları siyasilerin arka bahçesi olamayacak." dedi.

30 Nisan 2010 tarihinde etik kuruluna başvuran Ahmet Akın, DSP lideri Türker'in genel başkanlık yanında TÜRMOB Başkanlığı yapmasının birliğin yönetmenliğine aykırı olduğu iddiasında bulundu. Kurulun savunmasını istediği Türker ise yapılan başvurunun, Ekim 2010'da yapılacak olan TÜRMOB Genel Kurulu öncesinde amaçlı yapıldığını iddia etti. Türker genel başkanlığı seçilme hakkına sahip bir kişi olarak yaptığını ileri sürerek, siyasi faaliyeti de anayasal hak olarak kullandığını kaydetti.

Prof. Dr. Bilal Yılmaz Başkanlığı'nda toplanan kurul ise aldığı kararla Türker'in iki başkanlığı bir arada yapamayacağına karar verdi. TÜRMOB yönetmenliğinin 27. maddesinde,yönetim kurulu ve üyelerin siyasi faaliyette bulunamayacaklarının açık bir şekilde düzenlendiğine dikkat çeken kurul kararında, "TÜRMOB Başkanı sıfatıyla kamu görevlisi niteliği taşıyan Masum Türker'in bu sıfatı nedeniyle 'Kamu görevlileri etik davranış ilkeleri ile başvuru usul ve esasları hakkında yönetmenliğin 9. maddesinin son fıkrasında kamu görevlileri herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararına veya zararını hedef alan davranışlarda bulunamaz' hükmü karşısında bir siyasi parti başkanlığını yürütmesi etik ilkelere uygun değildir." denildi.