Önder Sav'ın tutumu istifa etmesinde etkili oldu
CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici partisinden istifa etti. Kesici, istifasının başka bir partinin genel başkanı olmak gibi bir düşünceyle ilgisinin bulunmadığını belirtti.
- Video Chp'de Şok İstifa
Kesici DP'nin başına geçeceği iddialarını yalanlayarak Kesici, "İstifamın başka bir partinin başına geçeceğim yönündeki iddialarla ilişkisi yoktur" dedi.
Kesici, istifasını TBMM'de düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Kesici, sözlerine, ''22 Mayıs 2007'de üye olduğu CHP'den istifa ettiğini'' belirterek başladı.
GÜZEL ANILAR BIRAKTI
CHP ve yeni parti yönetimine ''yüksek başarılar'' dileyen Kesici, ''3 yıldan fazla bir zamandır üyesi bulunduğum ve 23. Dönem İstanbul Milletvekili olarak görev yaptığım bu dönemde CHP ve CHP'lilerle ilgili olarak bende sadece güzel anılar bulunmaktadır. Bu süreç içerisinde tek bir tane bile olumsuz bir anımın bulunmadığını da ayrıca ve şükranla huzurlarınızda ifade etmek isterim'' diye konuştu.
Bu dönemde, kendisine 3 önemli parti görevi verildiğini dile getiren Kesici, 2008 ve 2010 yılları bütçeleri üzerinde TBMM Genel Kurul görüşmelerinde CHP Grubu adına söz aldığını, bu konuşmaların Meclislerin en prestijli ve en önemli konuşmalarından olduğunu söyledi.
DENİZ BAYKAL'A VEFA
Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e yakınlığı ile bilinen İlhan Kesici'nin istifası kendisini partiye davet eden eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a yönelik bir ''vefa'' olarak değerlendirildi.
CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın Deniz Baykal ve Baykal yanlısı partililere yönelik tavrından hoşnut olmayan isimlerden biri olan Kesici, bugün TBMM'de yaptığı açıklama ile parti ile yollarını ayırdığını duyurdu. Demirel ailesinin damadı olmasından ötürü uzun dönem DYP liderliğine adı geçtiği halde; 22 Temmuz 2007 seçimleri öncesinde Baykal'ın daveti nedeniyle CHP saflarına katılan Kesici, ''gündemi değerlendireceğim'' dediği basın toplantısında beklenen istifasını açıkladı.
Baykal sonrası Önder Sav'ın parti içindeki tutumu ve Kılıçdaroğlu'nun çelişkili siyasetinden ötürü CHP yönetimiyle arasına mesafe koyan Kesici, CHP'nin gidişatını da doğru bulmadığını belirterek istifa ettiğini açıkladı. İstifasını son ana kadar gizli tutan ve ''sadece gündemi değerlendireceğim'' diyen Kesici, son dönemlerde Baykal ile sürekli Meclis'te bir arada bulunuyordu. Kesici daha önce DYP ve ANAP'ta da siyaset yapmıştı.
Kesici, 3 Ağustos 2009'da CHP Grubu adına TBMM Başkanlığına aday gösterildiğine anımsatarak, bu ve benzeri konuların, siyasi hayatının en aziz hatıraları arasında yer alacağını dile getirdi. Kesici, ''CHP'ye üye oluş düşüncelerimi en iyi anlatan şey, o zamanki Genel Başkan Sayın Deniz Baykal Beyle CHP Genel Merkezi'nde birlikte yaptığımız basın toplantısında karşılıklı olarak ifade ettiğimiz hususlardır. Katılım toplantısında ifade edilen görüşlerimizin özü ve temel amacı 'Milletimizin değerleri ile devletimizin ilkelerini' birlikte ve saygıyla kucaklayan bir iktidar alternatifi oluşturmaktı'' görüşünü dile getirdi.
-''YENİ BİR TÜRKİYE İHTİYACI''-
Kesici, 23. Dönem 5. Yasama Yılı'nın başlamasıyla ''siyaset ve devlet hayatında yeni bir siyasi dönemin de başlamak üzere olduğunu hissettiğini'' söyledi.
''Türkiye'nin önemli sorunlarının zaman içerisinde hafiflemesi yerine giderek arttığını ve daha da ciddi bir hal alacağını gördüğünü'' ifade eden İlhan Kesici, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ülkemizin özellikle bu süreçte çok büyük kucaklaşmalara ihtiyaç duyduğu çok açıkken, toplumumuzda giderek daha çok kamplaşma, kutuplaşma eğilimlerinin arttığını da üzüntüyle müşahede ediyorum.
CHP'de de şimdi yeni bir yönetim ve yeni bir siyasi anlayış dönemi başlamış bulunmaktadır. Yeni yönetime ve CHP'ye tekrar yüksek başarılar diliyorum. Yeni parti yönetimi ve yeni siyaset anlayışına, başta fikri temelde olmak üzere etkili bir katkı sunabileceğim bir durum bulunmadığını hissediyorum. Bu münasebetle, özgür bir siyasi söylem ve tavır içinde olmak gerektiği düşüncesine ulaşmış bulunuyorum.
Siyasetçiler olarak temel görevimiz Türkiye'nin geleceğini hazırlamaktır. Önümüzde 21. yüzyılın icaplarına göre yeniden yapılandırılması gereken yeni bir Türkiye ihtiyacı bulunmaktadır. Siyasetimizin asıl sorumluluğu ve yapması gereken asıl görev bunun icap ettirdiği altyapının hazırlanması olmalıdır. Muhtemel bazı yanlış değerlendirmelere meydan vermemek amacıyla, ayrıca ifade etmek istiyorum ki istifamın başka bir partinin genel başkanı olmak gibi bir niyet ve düşünceyle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.''
-CHP'NİN SANDALYE SAYISI 101'E DÜŞTÜ
İstanbul Milletvekili İlhan Kesici'nin istifasıyla CHP'nin Meclis'teki milletvekili sayısı 101'e düştü. Bağımsızların sayısı ise 7'ye yükseldi.
Kesici'nin CHP'den istifa etmesinin ardından TBMM'deki sandalye dağılımı şöyle:
AK Parti 336
CHP 101
MHP 70
BDP 20
Bağımsız 7
DSP 6
DP 1
TP 1
Boş 8
Toplam 550