İsveç'te seçim usulsüzlükleri - Bazı bölgelerde seçimlerin yenilenmesi gündemde

İsveç'te geçtiğimiz hafta yapılan ve aşırı sağcı İsveçli Demokratları (SD) kilit konuma getiren seçimlerin yenilenmesi gündemde. Usulsüzlükler nedeniy

İsveç'te geçtiğimiz hafta yapılan ve aşırı sağcı İsveçli Demokratları (SD) kilit konuma getiren seçimlerin yenilenmesi gündemde. Usulsüzlükler nedeniyle Liberal Folk Parti'nin yenilenmesini istediği seçimlerde yüzde 5,7 oranında oy alan yabancı düşmanı SD, 20 milletvekilliği kazanarak hükümeti kuracak partiyi belirleyecek konuma gelmişti.

Seçimlerin ardından, kullanıldığı halde genel sayıma girmediği anlaşılan oylar sonuçlara gölge düşürdü. Bir benzin istasyonunda kullanılan bin kadar oyun sonuçlara yansımaması üzerine Folk Parti, seçimin yenilenmesini istedi. Ardından, bir tren istasyonu civarında, çöpe atılmış oy pusularının bulunması seçimin yenilenmesi tartışmalarını iyice alevlendirdi. Ülkenin farklı bölgelerinden aynı şekilde sayılmayan oylarla ilgili haberler gelmeye devam ediyor.

İsveç Seçim Denetleme Kurumu Başkanı Nina Pripp, seçimlerin yenilenmesinin ihtimal dahilinde olduğunu söyledi. Böyle bir karar alınması durumunda yalnızca tartışmalı bölgeleri kapsaması bekleniyor.

Bazı bölgelerde birkaç oyun bile sonuçlara etki edebildiği seçimlerde, iktidardaki sağ blok iki milletvekilliğini yalnızca 17 oy farkla kaybetti. Göteborg'da da sağ bloktan Folk Parti iki milletvekilliğini yine az farkla kaybetti. Seçimlerin yenilenmesi halinde aşırı sağcıların kilit konumları kaybetmeleri muhtemel.

Öte yandan seçim pusulularının bilgisayarla okunduğu İsveç'te bazı bilgisayar korsanlarının pusulalara yazdıkları kodlarla sistemi maniple ettiği de iddialar arasında. Fakat bu oyunun erken fark edildiği ve manipülasyonun önüne geçildiği kaydediliyor.

AŞIRI SAĞIN ÇIKIŞI ÜLKEYİ GERDİ

Aşırı sağcılar oyların büyük kısmını ülkenin güneyindeki Malmö'de topladı. Sonuçlar, söz konusu partiye de beklemediği oranda güç kazandırdı. Partinin yetkililerinden Marie-Louise Enderlei'nin, Facebook sayfasın, "Bu sonuçtan sonra bütün yabancıları bir yere dizip alınların ortasından kurşunlamalı ve daha sonra onları poşetleyip, üzerlerine de pul yapıştırarak ait oldukları ülkelere göndermeli." diye yazması ülke genelinde büyük tepki topladı. Bu açıklamaları üzerine başkent Stockholm ve diğer şehirlerde ırkçılığı lanetleyen geniş çaplı protesto gösterileri düzenlendi.

Bu tepkilere rağmen televizyonlara konuşan ırkçı parti lideri Jimmie Akesson, yabancı karşıtı uygulamalarda Danimarka'yı kendilerine örnek aldıklarını açıkladı.