Evde Hemodiyaliz Uygulaması

Fresenius Medical Care'in, Ege Üniversitesi Nefroloji Bölümü ile birlikte yürüttüğü evde hemodiyaliz uygulamasının Türkiye geneline yayılacağı bildirildi.

Ege Üniversitesi Hastanesi'nde 4 yıl önce 4 hasta ile pilot uygulama başlattıklarını kaydeden Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Dahili Bilimler Bölümü ve Diyaliz Ünitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Başçı, çalışmalardan başarılı sonuçlar elde edildiğini, İzmir'de 9 hastanın evde hemodiyaliz uygulamasına geçtiğini bildirdi. Prof. Dr. Başçı, "SGK bir süre önce evde hemodiyaliz tedavisini ödeme kapsamına aldı. Bunun üzerine uygulamanın Türkiye geneline yayılması için çalışma başlattık. İlk yıl 100 hastanın
uygulamaya geçmesini bekliyoruz" diye konuştu.
Hemodiyaliz tedavisinin standart olarak haftada 3 gün 4 saat yapıldığını anlatan Prof. Dr. Başçı, evde hemodiyalizde ise hastasının haftada 3 gün ve günde 8 saat diyalize girdiğini söyledi. Prof. Dr. Başçı, "Haftada 12 saat hemodiyaliz tedavisi ile üre yeterli temizlense de, kandaki fosforu düşürmek veya kansızlığı düzeltmek için hastaların bazı ilaçları kullanması gerekir. Evde 3 gün 8 saat diyalize giren hasta bu ilaçlardan bazılarını kullanmak zorunda kalmaz. Bu nedenle diyaliz tedavi süresini uzatmak
hasta için daha sağlıklıdır" dedi.
Evde hemodiyaliz uygulamasının yaşam süresini uzattığını ve yaşam kalitesini arttırdığını belirten Başçı, evde hemodiyaliz ile çok sıkı diyet gerekmediğini, ilaç kullanmaya gerek kalmadan kansızlığın düzeleceğini, hasta gece uyurken diyalize girebileceğini, diyaliz merkezine bağlı kalmaktan kurtulacağını ve böylece yaşam kalitesinin yükseleceğini söyledi.
Evde hemodiyaliz tedavisinin diyaliz hastaları için yeni bir umut olduğunu söyleyen Fresenius Medical Care İcra Kurulu Üyesi Dr. Hakan Göker ise, "Türkiye'de hemodiyaliz tedavisi gören hasta sayısı 55 bini aştı. 2020 yılında diyaliz hastası sayısının 100 bini geçeceği tahmin ediliyor" şeklinde konuştu.
Bu hastaların tümüne organ nakli yapılmasının zor göründüğünü de sözlerine ekleyen Dr. Göker, bu nedenle hastaların yaşam standardını yükseltecek yeniliklerin uygulamaya konulması gerektiğini kaydetti.