Ortadoğu Barış Görüşmeleri Başlıyor

Ortadoğu'da barış için doğrudan görüşmeler 20 aylık aradan sonra ABD'nin başkenti Washington'da başladı.

ABD Başkanı Barack Obama, barış görüşmeleri doğrultusunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Lideri Mahmud Abbas, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Ürdün Kralı Abdullah ile bir araya geldi. Tüm gün süren ikili görüşmelerin ardından liderler basın açıklaması yaptı.
Görüşmelerin soruna bir çözüm getirmesi konusunda bir umut içinde olduğunu ifade eden Obama, Ortadoğu'da barışın önemine değindi. Sorunun oldukça zor ve karışık olduğunu söyleyen Obama, önlerinde zorluklar olduğuna vurgu yaptı. Obama görüşmeye katılan liderlere atfen, "Biz 5 adamdan ibaretiz. Ancak bir araya geldiğimizde, yalnız olmayacağız. Önceki nesiller de bize katılacak" diye konuştu.
Obama, "Her birimiz, başkan, başbakan, kral gibi onur verici unvanlara sahibiz. Ancak bunun ötesinde tek bir unvanı paylaşıyoruz. Erkek ve kız çocuklarla kutsanmış babalarız. Bu noktada kendimize, 'Çocuklarımıza ve torunlarımıza ne tür bir dünya mirası bırakmak istediğimizi' sormamız gerekiyor" dedi.
Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek de, barış görüşmelerine ev sahipliği yapmak istediğini ifade etti. Obama'dan süreçte rol almasını isteyen Mübarek, artık soruna bir son vermenin gerekli olduğunu ifade etti.
Ürdün Kralı Abdullah da, her 2 tarafta da barış görüşmelerinin başarısız olmasını isteyenler olduğuna dikkat çekerek, çözüm için her türlü yardımı yapacakları sözünü verdi. Abdullah, Filistin ve İsrail arasındaki barışın, Ortadoğu'daki tüm ülkelerin güvenlik ve istikrarı için bir önkoşul olduğunu belirtti.
İsrail Başbakanı Netanyahu ise Washington'a tarihi bir uzlaşmaya varmak için geldiğini belirterek, "Biz 2 savaş arasında bir ara dönem aramıyoruz. Terör eylemleri arasında geçici bir dönem aramıyoruz. Biz sorunu gelecek nesiller için sonsuza denk bitirecek bir barış arıyoruz" şeklinde konuştu.
Netanyahu, teröristlerin, barışa giden yolu engellemesine izin vermeyeceklerini ve barış için güvenliğin sağlanması gerektiğini vurguladı. Netanyahu açıklamasında İsrail'deki son saldırıları da kınadı.
Filistin Lideri Mahmud Abbas ise, kan dökülmesini istemediklerini, 2 ülke arasında barış istediklerini söyledi. İleride karşılaşacakları zorluklara rağmen görüşmelerin devamı için çalışacağını belirten Abbas, Netanyahu'ya Batı Şeria'da yeni yerleşim yerleri yapılmasının durdurulması çağrısında bulundu. Barış görüşmelerinin başlamasından birkaç gün önce Filistin'in Batı Şeria kentindeki İsrail yerleşim birimi yakınlarında 4 İsrailli açılan ateş sonucu öldürülmüştü. Sorumluluğu üstlenen Hamas, barış
görüşmelerine katılan Mahmud Abbas'ı vatan haini olmakla suçlamıştı.