Gaziantep ihracat rekoru kırdı, Bakan Çağlayan'dan övgü aldı

Gaziantep'ten 2010 yılı Ağustos ayında toplam 338 milyon 689 bin dolar ihracat gerçekleştirildi. Bu rakamla birlikte şehir, tarihinin en iyi ağustos a

Gaziantep'ten 2010 yılı Ağustos ayında toplam 338 milyon 689 bin dolar ihracat gerçekleştirildi. Bu rakamla birlikte şehir, tarihinin en iyi ağustos ayı ihracat rakamını elde etmiş oldu. Ağustos ayı rakamlarının açıklanmasının ardından Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer'i telefonla arayarak tebrik etti. Çağlayan, Gaziantepli iş adamlarını övdü, ihracata olan katkıları dolayısıyla teşekkürlerini iletti.

GSO Başkanı Koçer, yaptığı açıklamada, "Gaziantep'ten geçen yılın Ağustos ayında 275 milyon 406 bin dolar ihracat gerçekleştirilmişti. Ağustos ayları dikkate alındığında Gaziantep ihracatı bir önceki yılın Ağustos ayına göre yüzde 23 oranında artmış oldu." dedi.

İlk sekiz aylık ihracatın 2 milyar 403 milyon dolara ulaşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,8 oranında artış gösterdiğini kaydeden Koçer, Gaziantep'in performansına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 10 ili arasında yer alan Gaziantep, Ocak-Ağustos 2010 dönemine oranla da İstanbul, Kocaeli, İzmir, Bursa ve Ankara'nın ardından 6. sıradaki yerini korumayı başardı. Ağustos ayında ihraç ettiğimiz ürünlerin yüzde 94'ünü sanayi ürünleri oluşturuyor. 8 aylık dönemde gerçekleşen ihracat payında en fazla payı 912 milyon dolarla Irak aldı. Irak'ı sırasıyla 114 milyon dolarla Suudi Arabistan, 94 milyon dolarla ABD, 93 milyon dolarla Suriye, 81 milyon dolarla Almanya, 59 milyon dolarla İran, 58 milyon dolarla İngiltere, 48 milyon dolarla İtalya, 47 milyon dolarla Mısır ve 44 milyon dolarla Belçika izledi. İhracat yapılan ülkelerin tamamında Ağustos ayında önemli artışlar yaşandı. En yüksek ihracat artışı yüzde 88 oranıyla Mısır'a yapılırken, İtalya haricinde tüm Avrupa Birliği ülkeleri ihracatında ciddi oranda artış yakalandı."

Gaziantep'in gösterdiği ihracat başarısının Türkiye'ye örnek ve model olduğunun altını çizen Nejat Koçer, "4 milyar dolar olarak hedeflediğimiz 2010 yılı ihracat hacmimize emin adımlarla ilerliyoruz. Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan yaptığımız görüşmede tarihinin en iyi ağustos ayı ihracat rakamını elde eden Gaziantep'in ihracat başarısından gurur duyduklarını belirtti ve tüm Gaziantepli sanayicilere, işadamları ile ihracatçılarına teşekkür ve tebriklerini iletti." dedi.