Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: HES'lere karşı çıkanların bir kısmının Avrupa'dan finansa edildiğini biliyoruz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hidroelektrik santrallerinin (HES) kurulmasını engellemek için bir kısım sivil toplum kuruluşlarının (S
"Enerji" ana temasıyla düzenlenen 79. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) kapsamındaki Uluslararası Enerji Türk Zirvesi'ne katılan Bakan Yıldız, Türkiye'nin 8 bin 484 km. kıyısı olduğunu ancak enerji konusunda dışa bağımlı yaşamak zorunda bırakıldığını anlattı. Bu konuda kanuni düzenlemeler yaptıklarını fakat bazı STK'ler tarafından sürkeli engellendiğini kaydeden Yıldız, "46 tane enerji yatırım projesi var, hepsine de itiraz edildi. Bunda bir gariplik yok mu? Bu sıkıntılı bir durum değil mi? O zaman bunların bir kısmına zaman zaman spekülatif, zaman zaman manülatif kaygılarla, hattâ başka kaygılarla karşı çıkıldığını, bu tür platformlardan defalarca da olsa tekrar edeceğiz. Bunlar çok masum çıkışlar değildir. Bir kısmının Avrupa'dan buraya gönderilen paralarla finansa edildiğini biliyoruz. Bunlar ülkemiz adına çok zararlı şeyler." dedi.
Türkiye'nin her yıl petrol üzerinden 25 milyar dolar parasının yabancı ülkelere gittiğini aktaran Bakan Yıldız, "Enerji açığımız çok fazla. Türkiye büyümeye karar verdi ve büyüyor. Bundan sonra yüzde 6-7'ler seviyesinde büyümesi bekleniyor. Şu anda suyun toplam enerji üretimindeki payının dörtte bir oranında olduğunu düşünsek, daha fazla suya ihtiyacımız var. O zaman hem yerli kaynağımızın hem de yenilebilir kaynağın mutlaka teşvik edilmesi lazım. Su kullanım anlaşmalarıyla beraber, 49 yıl içinde toplam 62 milyar lira pay alacak kamu. Herhangi bir yerden finanse edilmiyor. Su orada akıyor, biz de akarken oradan pay alacağız. Özel sektör yatırım yapacak, makul oranlarda kâr edecek." şeklinde konuştu.
Sağduyulu STK'lerin bu konuda duyarsız kalmasına sitem eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, "Bu bir hükümet politikası değildir, bir devlet politikasıdır. Bunun iktidarı, muhalefeti veya partisi yoktur. Bu ülkenin kaynağıdır. Bunu söylemek için ille de AK Partili veya CHP'li olmaya gerek yok. Bu Türkiye'nin suyu. STK'lerin yeterince olumlu tepki vermediği kanaatindeyim. Türkiye'ye borcu olanlar, yalnızca hükümet edenler ve siyasiler değildir, aynı zamanda bu ülkede yaşayan sivil toplum örgütleridir." dedi.
Bazı STK'lerin sürekli HES'lere karşı çıktığını, bunun altında da iyi niyet aramadıklarını belirten Bakan Taner Yıldız, "Nükleer enerji santraline karşı çıkanlar var, aldık kabul ettik, bir kenara koyduk. Jeotermal enerji yer altını bozduğu gerekçesiyle karşı çıkanlar var. Güneş enerjisine tarımsal zararı var diye karşı çıkanlar var. Rüzgârlara da kuşlardan dolayı karşı çıkanlar var. Şimdi ben buradan bir şey tavsiye ediyorum. Gelsin bu sivil toplum örgütleri, neye karşı çıkıyorlarsa aralarında karar versinler. 'Biz petrolle devam etmeye karar verdik. 25 milyar dolar veriyorsunuz, bunun yerine 35 milyar dolar ödeyin.' desinler. Bir öneri getir desek, inanın bunların hiçbirinin mutabık kalamayacakları sonuçlar ortaya çıkacaktır. Müsaade edin de işimizi yapalım. Bu ülke için faydalı olabilecek ne varsa ortaya koyalım. Türkiye'nin menfaatiyle ilgili bu hususta siyasallaştırılmak kadar tehlikeli bir şey yoktur. Allah'ın suyu Türkiye'de akacak ve biz ondan yararlanamayacağız." dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise İEF çerçevesinde her yıl dünyanın ve insanlığın ihtiyacı olan güncel bir konuyu ana tema olarak işlediklerini belirterek, bu yıl "Enerji" temasının seçimindeki desteklerinden dolayı Çevre ve Orman ile Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıklarına teşekkür etti. Başkan Kocaoğlu, zirvede çeşitli enerji seçenekleri, yeni fikirler ve teknolojilerin gündeme geleceğini, bu yolla dünyaya ve Türkiye'ye büyük yararlar sağlanacağını dile getirerek, "79. İEF'de, enerji konusunda hem duyarlılığı arttıracak hem de çözüm yolları araştırmaya yönelik bir etkinlik gerçekleştiriliyor. Bunun yanında jeotermal kaynakların gün ışığına çıkması için Sayın Valimiz Cahit kıraç'ın yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü İzmir Jeotermal A.Ş. ile önemli çalışmalar yapıyoruz. Balçova'da kapasiteyi iki katına çıkardık, Seferihisar'da önemli çalışmalar yaptık. Turizm alanında ve seracılıkta kullanılıyor. Eelektrik üretimi konusunda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.
Vali Kıraç da Türkiye'nin fuarlar ve kongreler şehri olarak anılan İzmir'in 79 yıldır çok önemli fuar etkinlikleri düzenlediğini belirterek, İktisat kongreleri sürecinin İzmir'de devam etmesi yönünde çalıştıklarını dile getirdi. Kıraç, "Fuarcılık alanındaki tecrübemiz çerçevesinde, yarım kalan EXPO 2015 maceramızı EXPO 2020 adaylığı ile sürdürmek ve bu kez başarmak istiyoruz." diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın desteğiyle İZFAŞ tarafından düzenlenen Uluslararası Enerji Türk Zirvesi, 4 Eylül Cumartesi günü sona erecek. Bu yıl 55 ülkeden bin 52 firmanın katıldığı 79. İEF kapsamındaki zirvede, enerji sektörü bütün yönleriyle masaya yatırılıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji verimliliğine kadar birçok konu ele alınıyor.
Araç trafiğine kapalı olan Kültürpark'taki İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde düzenlenen açılış töreninden önce zirvenin ruhuna uygun görüntüler vardı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, törene Başkan Aziz Kocaoğlu'nun kullandığı ve güneş enerjisiyle çalışan otomobille geldi. Dönüşte ise aracı kendisi kullandı. Vali Kıraç da Bakan'a eşlik etti.
Törene Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, milletvekilleri ve iş dünyasının temsilcileri da katıldı.