28 Şubat'ın fişlenen kebapçısı: Bir daha fişlenmemek için 'evet'

Millî Güvenlik Kurulu (MGK)'nun 13 yıl önce 28 Şubat'ta aldığı kararlar, bugün hâlâ tartışılıyor. Batı Çalışma Grubu (BÇG), 'sakıncalılar' listesi yay

Millî Güvenlik Kurulu (MGK)'nun 13 yıl önce 28 Şubat'ta aldığı kararlar, bugün hâlâ tartışılıyor. Batı Çalışma Grubu (BÇG), 'sakıncalılar' listesi yayımlayarak ülkedeki firmaları ikiye ayırmıştı. Bu firmalardan Şirincan Kebap sahibi Ömer Şimşek, tekrar fişlenmemek için anayasa değişikliği referandumuna 'evet' diyeceğini belirtiyor.

Türkiye, 28 Şubat bildirisinden sonra çok gergin dönemlerden geçti. Birikimlerini yatırıma dönüştürerek istihdam sağlamanın dışında bir gayesi olmayan firmalar 'irticacı' ilan edildi. Bunların başından geçenlerse madalyonun başka bir yüzüne işaret ediyor.

İzmir'de Güney Deniz Saha Komutanlığı tarafından yayımlanan İrticai Kuruluşlar Listesi'nde içkili balık restoranları da bulunuyordu. 76 firmalık listede muhallebiciler, kebap salonları, sürücü kursları, halı mağazaları, kereste depoları, boyacılar, pastaneler, ekmek fırınları, kafeteryalar gibi mahalle aralarına sıkışmış işyerleri de yer aldı. Fişlenen işyeri sahiplerinden Şimşek, çocuklarının daha özgür ve daha demokratik bir ülkede yaşaması için referandumda 'evet' diyeceğini söyledi:

"Hiçbir suçumuz olmadığı halde bizi fişleyen zihniyetin tasfiyesi için oy kullanacağım. Bu hesaplaşmada 'evet' diyoruz. 28 Şubat sürecinde ismimiz, 'sakıncalı firmalar' adı altında gazetelerde yayımlanınca bize sahip çıkarak iflastan kurtaran halkın da 'evet' diyeceğine inanıyorum." Ömer Şimşek, toplumu kutuplara ayıran zihniyetin, 'evet' kararıyla son bulacağına inandığını ifade etti.