Kuveytli Al Sayer Group Türkiye'de Otomotiv Yatırımı Düşünüyor

Kuveytli Al Sayer Group tarafından 2008 yılında Aksaray'da inşaatına başlanan Symex İnternational İş Makineleri Ltd

Kuveytli Al Sayer Group Türkiye'de Otomotiv Yatırımı Düşünüyor
Kuveytli Al Sayer Group tarafından 2008 yılında Aksaray'da inşaatına başlanan Symex İnternational İş Makineleri Ltd. Şti. Fabrikası, iş makineleri ve beton mikser üretimine başladı. Açılışı önümüzdeki günlerde yapılacak olan fabrikanın genel müdürü Necmi Koçak, "Merkezi, Kuveyt'te olan Al Sayer Group Türkiye'de otomobil üretimi konusunda ciddi bir otomotiv yatırımı yapacak" dedi.
5084 sayılı yatırım ve teşvik kanunundan yararlanarak 2008 yılında Aksaray'da iş makineleri ve beton mikseri üretimi yapmak için arsa tahsisi yaptıran Kuveytli Al Sayer Group Symex İnternational İş Makineleri Ltd. Şti Fabrikası'nın inşaatına başladı. 40 bin metrekare arsa tahsisi yapılan firma, yaklaşık 5 milyon dolar yatırımla 5 bin metrekaresi kapalı alan ile Beton Mikser Fabrikasını tamamlayarak üretime geçti. Yaklaşık 100 işçinin çalışacağı fabrikada beton mikseri, beton pompası, araç taşıyıcısı ve
çöp kamyonları üretimi yapılabilecek. Fabrikanın, yılda 960 ila 1500 beton mikseri üretme kapasitesi olacağı öğrenilirken, ilk yıl için 12 milyon euro ciro yapılması hedeflendiği bildirildi.
Önümüzdeki günlerde törenle açılışı yapılacak olan Symex İnternational İş Makineleri Ltd. Şti. Fabrikasını ziyaret eden AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Öztürk, ATSO Meclis Başkanı Emin Dağdaş, Aksaray Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Reha Güven ve OSB Müdürü İsmet Çağlar, Fabrika Genel Müdürü Necmi Koçak'tan Al Sayer Group ve üretime geçen fabrika hakkında bilgi aldılar. Merkezi Kuveyt'te bulunan Al Sayer Gruop'un çok
ciddi yatırımları olduğunu ve önümüzdeki dönemde Türkiye'ye bir çok alanda yatırımlar yapmaya hazırlandığını vurgulayan Fabrika Genel Müdürü Necmi Koçak, "Fabrikamızın Genel Merkezi Kuveyt'te Al Sayer Group'tur. Otomotiv başta olmak üzere bir çok alanda yatırım yapan Al Sayer Group Türkiye piyasasını çok yakından takip ediyor. Avrupa'ya Gümrük Birliği nedeniyle çok rahat ulaşılabildiği gibi Türkiye'den hızla gelişen Ortadoğu'ya ulaşmak da çok kolay olabiliyor. Grup olarak temel ilgi alanı otomotiv ancak çok
farklı inşaat, gıda gibi alanlarda da hizmet verebiliyor. Aksaray'da 2008 yılında Symex İnternatıonal İş Makineleri Ltd. Şti. Fabrikası için çalışmalar başladı ve bu çerçevede Ankara'da Symex İnternational Holding A.Ş kuruldu. Holdingin kurulması Türkiye'de çok farklı alanlarda da yatırımlar yapılacağının bir işaretidir" dedi.

TÜRKİYE'YE OTOMOBİL FABRİKASI DÜŞÜNÜLÜYOR
Al Sayer Gruop'un Kuveyt'te Toyota başta olmak üzere çok ciddi otomotiv yatırımları olduğunu vurgulayan Genel Müdür Necmi Koçak, "Aksaray'da tahsis edilen 40 bin metrekare alanın 5 bin metrekaresi beton mikser üretimi için kullanıldı. Geri kalan kısma da 20 bin metrekare kapalı alanı olan 2 farklı ya da benzer yatırımlar için gerekli çalışmalar yapılıyor. Hatta geçtiğimiz günlerde bir meyve suyu fabrikasının İstanbul'da satılık olduğunu öğrendik ve bizzat ben gidip inceleme yaptım ama anlaşma olmadı.
Ayrıca Al Sayer Gruop Türkiye'de otomobil üretimi konusunda çok ciddi bir yatırımın hazırlıklarını yapıyor. Nasıl bir otomotiv yatırımı olacağı ve nerede kurulacağı önümüzdeki dönemde netleşecek. Biz tabi ki bu yatırımın Aksaray'a yapılmasını isteriz" şeklinde konuştu.
Symex İnternational İş Makineleri Ltd. Şti. Fabrikası'nın yüzde 100 yabancı yatırımcı olduğunu ifade eden AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, "Ülkemizde yatırım yapan yabancı yatırımcılar bizim için üvey evlat değil, öz evladımız konumundadır. Mesela Mercedes yıllardır Aksaray'da getirdiği yan sanayileri ile sanayileşme konusunda ciddi bir atılıma neden olmuştur. Aynı şekilde Al Sayer Group'un da yapacağı yatırımlar sanayileşmenin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Biz belediye olsun, valilik
ya da herhangi bir konuda her daim hizmetinizdeyiz. Bize ve tüm kurumlarımıza her zaman ulaşabilirsiniz. Ayrıca düşünülen otomobil fabrikası konusunda yer, arsa ve diğer her konuda yardımcı olmaya hazırız. Mercedes Benz Fabrikasının, Sütaş'ın Aksaray'a yaptığı dev yatırımlar bu konuda eminim ki referans olacaktır" diye konuştu.
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Öztürk, ATSO Meclis Başkanı Emin Dağdaş ve AGİAD Başkanı Reha Güven de, Symex firmasına her konuda destek olmaya hazır olduklarını belirttiler.