Egeli İhracatçılar Gümrük Sorunlarını Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya Anlattı

Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile İzmir'de bir araya gelen Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu, gümrüklerde yaşadıkları sorunları dile getirdi.

Egeli İhracatçılar Gümrük Sorunlarını Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya Anlattı
Toplantının açılışında konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, yaklaşık 6 yıldır Ege İhracatçı Birlikleri ile İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü yetkililerinin katılımı ile 2 ayda bir periyodik toplantılar yaptıklarını bu toplantılar sayesinde gümrükte yaşadıkları sorunların birçoğuna çözüm geliştirdiklerini, İzmir'de çözümlenemeyen konular ile ilgili de Gümrük Müsteşarlığı nezdinde, Ege İhracatçı Birlikleri ve İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü ortak girişimlerde bulunduklarını söyledi. Türkmenoğlu; "Bu toplantılar çok verimli ve faydalı oluyor. İlk başladığımız zamanlar toplantı gündemimiz çok yoğun oluyordu. Son zamanlarda gündemimiz çok azaldı. Biz de toplantılarımızın periyodunu 3 ayda bire çevirdik. Bize bu olanağı sağladığınız için sizlere teşekkür ediyoruz" dedi.İzmir Alsancak Limanı'nda özelleştirme ihalesinin yargıda 30 ay beklemesi ve sonrasında küresel mali krizin çıkması nedeniyle hüsranla sonuçlandığını dile getiren EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, İzmir Limanı'na acil 300 milyon dolar yatırım yapılması gerektiğini kaydetti. Türkmenoğlu şöyle devam etti; "Biz Ege İhracatçı Birlikleri olarak, Sayın Başbakanımızın, 'Eli taşın altında olanlar sürecin içerisinde yer almalı' değerlendirmesi sonrasında EİB-LİMAŞ şirketimizle İzmir Alsancak Limanı'nı kazanan konsorsiyumun içerisinde yerimizi almıştık. Ancak, özelleştirmede yargı sürecinin 30 ayda tamamlanabilmesi ve bu süreçte çıkan küresel ekonomik kriz nedeniyle İzmir Limanı özelleştirilemedi. İzmir Limanı'na yapılması gereken 300 milyon dolarlık yatırım ile ilgili Ulaştırma Bakanımız orta vade ifadesini kullanıyor. Özelleştirme sürecinde 3 yıl kaybetmiş bir liman 3-5 yıl sürecek orta vadeli bir yatırım programını kaldırabilir mi? Bu konuda endişeler taşıyoruz. İzmir Alsancak Limanı'na Kamu tarafından yapılması gereken yatırımların bir an önce yapılması gerektiğini düşünüyoruz."
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ise, Serbest Bölgelerden İzmir Limanı'na ya da Havalimanına yapılacak sevkiyatlarda "koridor" uygulamasının kaldırılması sonrasında ortaya çıkan sorunu giderdiklerini, ihracatçıların diğer sorunlarının çözümü için çalışma yürüteceklerini söyledi.Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu'nun, ihracatçıların gümrüklerde karşılaştıkları sorunları dile getirdiği toplantıya Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın yanı sıra, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Milletvekili Taha Aksoy, Gümrük Müsteşar Vekili Arslan Günler, Gümrükler Genel Müdür Vekili Umman Hamidoğulları, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak, İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Nazım Bütün ve Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanları katıldı.