Çocuklarda Grip Hastalığı

Gribin özellikle akciğer, kalp, böbrek, astım ve lösemi gibi kronik rahatsızlığı bulunan çocuklarda ölüme varan ciddi sonuçlara neden olabileceği belirtildi.

Çocuklarda Grip Hastalığı
Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Canural, gripten korunmak için çocuklarına grip aşısı yaptırmak isteyen ailelerin Eylül ve Ekim aylarında aşı yaptırabileceğini söyledi. Gribin özellikle akciğer, kalp, böbrek, astım, lösemi gibi kronik rahatsızlığı bulunan çocuklarda ölüme varan ciddi sonuçlara neden olabileceğini belirten Uz.Dr. Ramazan Canural, ani hava değişimleri gribe neden olduğu için bu mevsimlerde gribe karşı tetikte olmak gerektiğini söyledi.
Dr. Ramazan Canural, gribin, influenza virüsünün solunum yoluyla insan vücuduna girmesiyle oluşan ve salgınlara yol açan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Ateşin 4- 5 günden fazla sürdüğü, öksürüğün giderek arttığı grip semptomlarında diğer hastalıklardan şüphelenilebilir. Çünkü viral enfeksiyonlar, vücudun bağışıklık sisteminde geçici bir düzensizliğe neden olabileceği için zatürree, orta kulak enfeksiyonları ve sinüzit gibi komplikasyonlar oluşabilir. Bu gibi durumlarda
ailelerin yaptığı en büyük hata grip olan çocuğa hemen antibiyotik vermek oluyor. Oysa antibiyotik vücuttaki doğal bağışıklığı baskılayıp dirençli bakterilerin oluşmasına yol açtığı için daha sonraki enfeksiyonlara olumsuz zemin hazırlar. Özellikle aspirin akut karaciğer yetmezliğine neden olabileceğinden grip halinde hiç kullanılmaması lazım."
Gripten korunmak için çocuklara Eylül ve Ekim aylarında aşı yaptırılabileceğini anlatan Dr. Canural, şunları söyledi: "6 aylık bebek ile 5 yaş grubundaki çocuklar, prematüre doğan, kronik akciğer hastalığı, astım, böbrek ve kalp problemi çocuklar mutlaka grip aşısı olmalı. Çünkü bu gruptaki çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu sık görülmektedir. 65 yaşından büyük kişiler, kronik akciğer, kalp, şeker, böbrek, astım, bronşit, kistik fibrosiz, amfizem gibi hastalıkları bulunanlar, uzun süre aspirin
tedavisi görenler, bazı hematolojik hastalığı bulunanların da doktorlarına danışarak grip aşısı yaptırmaları gerekir. Grip mevsimi sırasında hamile olan kadınların ve emziren annelerin de aşılanmasında sakınca yok. Ayrıca, risk grubunda bulunan kişilerin ve çocukların enfeksiyondan korunması için ev halkının, sağlık çalışanlarının, bakım evi ve kreş çalışanlarının da aşılanması önemlidir."
Başhekim Uz.Dr. Ramazan Canural, nadir de olsa aşıya bağlı olarak enjeksiyon yerinde ağrı, şişlik, kızarıklık gibi lokal veya ateş, halsizlik, kas ağrıları ve alerjik reaksiyonlar gibi genel yan etkiler görülebileceğine dikkati çekerek, yumurtaya karşı ciddi şekilde alerjisi olanlara da aşı yapılmaması gerektiğini söyledi. Ailelerin çocuklarını gripten korumak için beslenme ve uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Dr. Ramazan Canural, sözlerini şöyle sürdürdü: "Enfeksiyonlara açık olması dolayısıyla uzun süre kapalı ve kalabalık mekanlarda durulmamalı, bu tür mekanlar sık sık havalandırılmalıdır. Özellikle okullarda bu hususa dikkat edilmeli. Ayrıca, okula giden çocukların düzenli uyku uyumaları sağlanmalıdır. Çünkü sonbahar döneminde yoğun bir okul temposuna giren çocukların beslenme ve uyku düzenleri değişmekte, kapalı mekanlarda uzun süre kalmaktadır."