Ampd Başkanı Nane: 'Siyasi İstikrar Perakendeyi Her Zaman Pozitif Etkilemiştir'

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet T

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet T. Nane, referandum sonuçlarının, belirsizliğin ortadan kalkması ve istikrarın korunması sayesinde, perakende sektörüne başta istihdamın artması olmak üzere olumlu etki edeceğini kaydetti.
Siyasi ve ekonomik gelişmelerin sektör üzerindeki etkilerini yakından takip ettiklerini söyleyen AMPD Başkanı Mehmet T. Nane konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, istikrarsızlığın ve güven kaybının alışverişi her zaman düşürdüğünü ve sektörü zorladığını söyledi.
Referandum süreciyle yeniden tesis edilen istikrar ile birlikte bir güven ortamı yaratıldığını ve belirsizliğin ortadan kalktığını ifade eden Nane, "Bunlar ise tüketici güveninde yaşanan artış, tüketicinin tekrar alışveriş yapmaya başlamasına sebep oldu. Bizler halkın nabzını en iyi şekilde tutabiliyoruz. Herhangi bir siyasi istikrarsızlık ya da belirsizlik tüketim alışkanlıklarını hızla etkiliyor. Örneğin referandum öncesinde bir hafta boyunca alışveriş oranlarında belirgin bir düşüş yaşandı. Ancak
sonuçların açıklanması ve belirsizliğin ortadan kalkması ile tüketici alışveriş alışkanlıklarına geri dönüyor" dedi.
Tüm dünyanın yakından takip ettiği referandum sürecinde istikrarın korunmuş olmasının Türk ekonomisi adına büyük önem taşıdığını ifade eden Nane, gerek yerli gerekse yabancı yatırımcıların kararları üzerinde de bu durumun son derece olumlu etki bırakacağı görüşünde olduklarını belirtti.
Mehmet T. Nane sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim için bundan böyle en önemli konu, insana verilen değer, insana yapılan yatırım ve nitelikli iş gücü yaratılmasıdır. Sektör olarak her geçen gün artan yatırımlarımız ile istihdamımız da artıyor. Perakende sektörü yatırımın istihdama dönüşümü bakımından hızlı bir etkiye sahip. Mağazalarda istihdam edilen kişi başına düşen yatırım maliyeti 15 - 30 bin dolar seviyesinde. Alışveriş merkezlerinde de bir kişinin istihdamı için 50 - 75 bin dolarlık yatırım gerekirken farklı sektörlerde, örneğin çelik
sektöründe, kişi başına yatırım maliyeti 400 bin doları buluyor.
2015 yılı itibarıyla, Türkiye'deki toplam AVM sayısının 450'ye, toplam organize perakende sektörü istihdamının ise 800 bin kişiye ulaşacağını öngörüyoruz. Sektörün yatırımlarına paralel seyreden istihdam gelişimi, çalışanlarımıza yapılan yatırımları ve nitelikli iş gücü üretmek amacıyla verilecek eğitimlerin önemini de ortaya koyuyor. Sektör olarak kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için kendi girişimlerimizi geliştiriyoruz. Bu konuda birçok projemiz bulunuyor.
İnsana yaptığımız yatırım ile sektörümüzün geleceğini güvence altına alıyor, nitelikli iş gücü ile sektörümüzü büyütüyoruz. Sektör olarak bu çabalarımız devam ederken elbette istikrarın korunması, kayıtdışı ve haksız rekabet ile sürdürdüğümüz mücadelemiz ve yatırımlarımızın desteklenmesi sektörümüzün daha da güçlenmesi ve daha fazla nitelikli iş gücü ile geleceğe güvenle yürümesi anlamına gelecektir."