Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi'den Müsiad'a Ziyaret

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'ni (MÜSİAD) ziyaret etti. Haşimi, Türk şirketlerinin Irak'ta iş yapabilmesi için destek vereceklerini söyledi.

Öğlen saatlerinde dernek binasına gelen Haşimi, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ile bir araya geldi. Irak ve Türkiye arasında son dönemde gelişen ekonomik ve ticari ilişkiler ile Uluslararası İş Forumu (IBF) ve MÜSİAD Fuarı hakkında görüş alışverişinde bulunan Haşimi ve Vardan, daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, Irak'a ziyaretleri sırasında Haşimi ile bir araya geldiklerini ifade ederek, "Bizi son derece iyi ağırlamışlardı. Bu ziyareti iadeyi
ziyaret olarak algılayabiliriz. MÜSİAD özellikle Ortadoğu ve Avrasya coğrafyasında oldukça etkindir. Bu coğrafyadaki çalışmalarımız uzun sürelidir. Bu coğrafyanın önemi de herkes tarafından malumdur. 2009 krizinde bölgenin önemini daha da iyi anladık. Kriz döneminde Batı'ya göre bizim için alternatif bir pazardı ve önemi de artmıştır. Anadolu'da bulunan özellikle Irak'a komşu şubelerimiz ve onların üyeleri, ihracatını durmadan artırarak devam ediyorlar" şeklinde konuştu.
Irak'ın bir savaş dönemi geçirdiğini hatırlatan Vardan, "Irak'ta yeni bir yapılanma var. Türkiye de bu yapılanmada önemli rol alıyor. MÜSİAD da Türkiye'nin üstlendiği bu rolden bir parça üstlenecek ve Irak'ın kalkınmasına yardımcı olacaktır" dedi.
Vardan, Ekim ayında düzenlenecek MÜSİAD Fuarı'na Türkiye'ye komşu ülkelerden beklenenin üzerinde talep olduğunu ifade etti. Hükümetin uyguladığı sorunsuz dış ticaret politikası çerçevesinde fuara talebin arttığının altını çizen Vardan, "Şuanda 3 binin üzerinde katılımcının fuarımıza gelmesini bekliyoruz" diye konuştu.
Bugün açıklanan Türkiye'nin büyüme rakamlarına da değinen Ömer Cihad Vardan, "Türkiye, ikinci çeyrekte yüzde 10.3'lük gibi önemli bir büyüme rakamı elde etmiştir. İlk ayda yüzde 11 gibi bir rakam gerçekleştirmiştir" dedi.
MÜSİAD Başkanı Vardan, anayasa değişikliğine ilişkin referanduma da değinerek, "Referandumda 'evet' sonucunun çıkmış olması halkın demokrasi ve değişime olan özlemini perçinlemiştir. Ekonominin önünü açan başka bir gelişme olmuştur. Bu süreci birlik içerisinde devam ettirirsek, dünyanın en büyük 10. ekonomisi olma hedefine daha hızlı varacağız" diye konuştu.
Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi de, Türk şirketlerinin Irak'ta iş yapması için destek vereceklerini vurgulayarak, "Irak'ın büyümesinde ve kalkınmasında Türk şirketlerinin katkısı bizim için önemli. MÜSİAD'ın bizi desteklemesinden dolayı çok mutluyuz. Irak'ta MÜSİAD'ın hedeflerinin gerçekleşmesi için yardımcı olacağız" dedi.
Ziyaretin ardından MÜSİAD Başkanı Vardan, Tarık El Haşimi'ye vazo hediye etti.