Operatörler yetenekli cep telefonu yarışına girdi

Cep telefonu operatörleri 2010 yılında cihaz satışlarında daha çok etkili olmaya başladı. Vodafone yurtdışınd...

Cep telefonu operatörleri 2010 yılında cihaz satışlarında daha çok etkili olmaya başladı. Vodafone yurtdışında olduğu gibi Türkiye'de de kendi markasını taşıyan ürünleri çıkarırken Turkcell yetenekli telefonlarla karşılık veriyor. Türkiye'de satılan cihaz kampanyalarında operatörlerin satışları her yıl daha çok etkili olmaya başladı. Eskiden cihaz riskini almak istemeyen operatörler ödeme riskini almak istemezken şimdi rekabet cihaz kampanyalarında kendini daha çok hissettirmeye başladı. Cihaz kampanyaları faturalı abone sayısını artırarak abone sadakatini artırmak için kullanılıyor. Bütün operatörlerin cihaz kampanyalarında Blackberry telefonlar değişik kullanım paketleriyle kullanıma sunuluyor. Eylül ayının son haftası ise iPhone 4 rüzgarı da esmeye başlayacak. Vodafone ve Turkcell şimdiden ön talep toplamaya başladı.

ANDROID YÜKSELİŞTE
Mobil internetteki gelişme cep telefonunda interneti daha iyi kullanan işletim sistemi olması Google Android'i ön plana çıkaracak. Gmail, Google Talk, youtube, facebook ve twitter gibi uygulamalar internete cepten erişimi daha çok artıracak. HTC, Samsung gibi yetenekli telefon üreten markalarla yakın işbirliği yapması. Diğer üreticiler kendisi işletim sistemlerini kendi donanımları üzerinde koşturmayı tercih ediyor.

Dünya da Android'i seçti
Mobil operatörler, cep telefonu, mini dizüstü bilgisayar üreticileri her geçen gün daha çok Google Android işletim sistemini kullanıyor. Araştırma şirketi Gartner'ın 2011 ve 2014 yıllarında açık işletim sistemleri tahmininde Symbian işletim sistemi 264 milyon adet satışla yüzde 30.2 pazar payına sahip olurken, Google Android işletim sistemi kullanan cihaz sayısının ise 259 milyon adet ile yüzde 29.6 pazar payına sahip olacağı tahmin ediliyor.