Esnaf prim borçlarına kolaylık bekliyor

Son dönemde hükümetin esnaf ve sanatkarlara yönelik çalışmalarını olumlu karşıladıklarını belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB)

Son dönemde hükümetin esnaf ve sanatkarlara yönelik çalışmalarını olumlu karşıladıklarını belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, "Kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandığımız kredilerin faizinin eylül ayından itibaren yüzde 10'a düşürülmesi, bunun da yüzde 5'inin Hazine tarafından karşılanacağının açıklanması, finans desteği bulmakta zorlanan esnaf ve sanatkarlar için önemli bir adım olmuştur. Israrla küçük işletmelerin desteklenmesini dile getirdiğimiz bir dönemde, hükümetin bu yaklaşımı camiamızı sevindirmiştir." dedi.

Vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarının esnafın bir diğer büyük sıkıntısını oluşturduğunu belirten İESOB Başkanı Mutlu, "Esnaf teşkilatları, bir af beklentisi içinde bulunmamaktadır ancak ödenemeyerek büyük meblağlara ulaşan, hem devletin hem de esnafın sırtında kambur oluşturan borçlara ilişkin yeni bir yapılandırma modelinin düşünülmesi de artık zorunlu haline gelmiştir. Resmi rakamlara göre bugün her üç esnaf ve sanatkardan ikisinin SGK'ye prim borcu bulunmaktadır. Küçük işletmeler, ekonomik krizlerden en çok etkilenen kesimi oluşturmaktadır. Kriz döneminde kirasını, yanında çalışan insanın ücretini bile ödemekte zorlanan esnaf ve sanatkarlarımız, sigorta primi ve vergi borçlarını aksatmış, hattî tanınan kolaylıklardan da yeterince yararlanamamıştır." şeklinde konuştu.