Bursa'da siyasi parti temsilcilerinin katıldığı panelde referandum tartışıldı

12 Eylül'de referanduma sunulacak olan Anayasa değişiklik paketi, siyasi parti temsilcileri tarafından Bursa'da tartışıldı. CHP Parti Meclisi ve MYK Ü

12 Eylül'de referanduma sunulacak olan Anayasa değişiklik paketi, siyasi parti temsilcileri tarafından Bursa'da tartışıldı. CHP Parti Meclisi ve MYK Üyesi Prof.Dr.Süheyl Batum ile MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, AK Parti'yi seçime kısa bir süre kala 'apar topar' bir anayasa değişikliği getirmekle suçladı. AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı ise, iktidar olarak gündemlerinde her zaman anayasa değişikliği olmasına karşın, muhalefetin olumsuz tutumu yüzünden bunu hayata geçiremediklerini ifade etti.

Genç Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (GESİAD) Kültürpark'taki BUSİAD Evi'nde düzenlediği Sinerji Toplantısı'nda anayasa değişikliği masaya yatırıldı. Panelde, AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman ve CHP Parti Meclisi ve MYK Üyesi Prof.Dr.Süheyl Batum konuyla ilgili görüşlerini dile getirdi.

GESİAD Başkanı Bahadır Özgün'ün yönettiği panelde ilk sözü alan Süheyl Batum, anayasanın her şeyin müsebbibi olduğu düşüncesinin siyasal sistemlerin kötüleştiği zamanlarda arttığını söyledi. Anayasa'nın özellikle toplumun farklı katmanlarına güvence getirmek için yapıldığına dikkat çeken Batum, AK Parti'nin iktidarı zamanında işler daha da kötüleştiği için anayasa değişikliği fikrinin ortaya atıldığını iddia etti.

"AK PARTİ, DEĞİŞTİRELİM DE NASIL DEĞİŞTİRİRSEK DEĞİŞTİRELİM ANLAYIŞINDA"

AK Parti'nin 'Anayasa'yı değiştirelim de nasıl değiştirirsek değiştirelim' anlayışıyla hareket ettiğini vurgulayan Batum, şöyle konuştu: "Bu AK Parti'nin getirdiği bu inanılması mümkün olmayan antidemokratik ortamın sonuçlarıdır. Aydınlar şöyle diyorlar, 'efendim değişsin başlangıç' O yüzde bizim anayasalarımız doğru düzgün değişmez. Çünkü biz hala bize anlatılan şey yanlıştır. Ha Türkiye çok demokratik bir anayasa yapamaz değil."

Yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ve parti olarak bununla ilgili çeşitli zamanlarda çalışma yaptıklarını dile geren MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmet Büyükataman ise, "1982 anayasası değiştirilmelidir. Yeni bir anayasa bütün toplumun katmanlarının geniş bir mutabakatıyla yapılmalı ve bu anayasa tartışmaları artık gündemden kalkmalıdır." dedi.

"ANAYASADA ANTİDEMOKRATİK HÜKÜMLER VARSA, O ANAYASA DEĞİŞTİRİLMELİDİR"

Yeni ihtiyaçlarla birlikte anayasaların değiştirilebileceğini dile getiren AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı da, "Eğer bir anayasada antidemokratik hükümler varsa, 'demokrasiyle bir anayasa yazılamamıştır' eleştirileri varsa, demokratik meşruiyet sorgulanıyorsa o anayasada, o anayasayı komple değiştirmek kadar bir tartışmayı bu milletin yapması ve sivil bir anayasa talebinden daha doğal ne olabilir." diye konuştu.

AK Parti iktidarının gündeminde 7,5 yıldır anayasa değişikliğinin olmadığını savunan MHP Milletvekili Büyükataman, bu değişikliğin toplum sorunlarına bir katkı sağlamayacağını ileri sürdü. Son 40 yılda Türkiye hariç dünyadaki ülkelerin üçte ikisinin anayasalarını değiştirdiğini kaydeden CHP PMYK üyesi Batum da, AK Parti'nin 'apar topar' getirdiği anayasa değişikliğinden birilerinin acelesi olduğu sonucunun çıktığını söyledi.

"CHP UZLAŞMA KOMİSYONUNA ÜYE VERMEDİ"

Eleştirileri yanıtlayan Sedat Kızılcıklı ise 2007 yılı seçim beyannamelerinde millete yeni anayasa sözü verdiklerini ve seçilir seçilmez de bu konuda çalışma başlattıklarını dile getirdi. CHP'nin anayasa uzlaşma komisyonuna üye vermekten kaçınması nedeniyle bu çalışmaların başlatılamadığını hatırlatan Kızılcıklı, şunları ifade etti: "Bunun üzerine biz de bir komisyon kurarak bir anayasa taslağı hazırladık. Ancak muhalefet buna da bakmadı. 'Bu meclis anayasa yapmamalı, AK Parti yaptıysa olmaz' dediler. Daha sonra baktık ki toptan bir anayasa yapma imkanı kalmadığı 26 maddelik kısmi bir değişiklik hazırladık."