İbrahim Yetkin'den Buğday Müjdesi

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, uluslararası piyasada buğday fiyatlarında yaşanan artışların, Türkiye'yi etkilemeyeceğini söyledi.

İbrahim Yetkin, gündeme ilişkin konularla ilgili olarak Ankara İçkale Otel'de bir basın toplantısı düzenledi. Yetkin, son dönemde uluslararası piyasada buğday fiyatlarının gözle görülür bir şekilde arttığını ancak, stokların yeterli olması nedeniyle bu fiyat artışının Türkiye'yi etkilemeyeceğini belirtti. Yetkin son dönemde gündemde olan buğday zamlarının Rusya'da yaşanan kuraklıkla yakından ilgisi olduğunu ifade ederek, bu yıl dünya genelinde buğday üretimini Arjantin dışında artıran başka bir ülke
olmadığını kaydetti. ABD, Avrupa Birliği (AB), Kanada, Avustralya ve Arjantin'in ciddi buğday rezervlerine sahip olmaları nedeniyle zamlara sevindiklerini vurgulayan İbrahim Yetkin, Türkiye'deki buğday fiyatlarının dünya fiyatlarından neredeyse yarı yarıya daha pahalı olduğu açıkladı. Buğday haberleriyle ilgili basında yanlış bilgilendirme yapıldığını kaydeden Yetkin, 2010 yılında 21 milyon ton buğday üretileceğiyle ilgili haberlerin yanıltıcı olduğunu, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bunu bir tahmin
olarak öne sürdüğünü, ancak bu rakamın 19 milyon ton olarak revize edildiğini anlattı.
Buğday ithalatına gerek olmayacağının altını çizen Yetkin, "Stoklar, son dönemdeki zam tartışmalarına karşı büyük bir avantaj oldu. Stok sahipler, bu durumu speküle ederek fiyatları attırmak ve daha çok kazanmak için seslerini yükseltiyorlar. Türkiye'nin bugday ithalatına ihtiyacı yok. Stoklar gerekli ihtiyacı karşılar. Şu anda tüccarın, esnafın elinde olan buğdayın durumuna, TMO müdahale etmeli. Stokların çok doğru bir şekilde kullanılması gerekir" dedi.
Ramazan'ın yaklaşmasıyla ekmek fiyatlarının artması konusuyla da ilgili açıklama yapan Yetkin, ekmekte şu anda bir zam durumunun bulunmadığını ve yüzde 10-15 zam yapılması konusunun da doğru bir yaklaşım olmadığını sözlerine ekledi.