Uzmanlardan 'Oruç' Uyarısı

Gaziantep Primer Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Dr

Uzmanlardan 'Oruç' Uyarısı
Gaziantep Primer Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Fatih Işıksal, oruç tutmaya niyetlenen fakat rahatsızlıkları devam eden hastaların Ramazan ayı gelmeden mutlaka bir hekim kontrolünden geçmeleri gerektiğini söyledi.
Ramazan ayının bu sene aşırı sıcaklara rastladığını hatırlatan Dr. Fatih Işıksal, bu durumun mide hastalarını daha olumsuz etkileyeceğini belirterek, "Mide problemleriyle sık karşılaşabilirler. Mide kanaması, ülserlerinin artması gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmamaları için Ramazan başlamadan kontrol olmalarında fayda var. Bunun dışında genel olarak bol sıvı tüketilmesi gerekiyor. Özellikle iftardan sahura kadar geçen süre içerisinde. İftarda yağlı yemekleri fazla miktarda yememelerini öneriyoruz.
Oruçlarını açtıktan sonra, bir müddet dinlenip, yemeğe yavaş yavaş devam etmelerini öneriyoruz. Yemekleri daha çok sıvı nitelikle gıdalardan tercih etmelerini, kızartmalardan, yağlardan uzak durmalarını istiyoruz" dedi.
Ülser kanaması geçirmiş olan hastaların eğer şikayetleri devam ediyorsa kontrolden geçmeleri gerektiğini belirten Işıksal, ülseri tamamen iyileşmeyen hastalara ise oruç tutmalarını tavsiye etmediklerini kaydetti. Bu dönemde ağrı kesici kullanımının sık olduğu bilgisini veren Fatih Işıksal, hastalardan ağrı kesici kullanmamalarını istedi. Oruç tutacak yaşlı hastaları da aşırı sıcakların yaşandığı bu günlerde dikkatli olmaları konusunda uyaran Primer Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Fatih Işıksal, "Çok
yaşlı hastalarımızın genel durumları iyi olsa bile yandaş hastalıkları ve havaların çok sıcak olması nedeniyle kalp krizi riskiyle karşılaşmamaları için onlara da oruç tutmalarını çok tavsiye etmiyoruz" diye konuştu.
Aşırı sıcak havalarda özellikle karaciğer hastalarının sıvı ve tuz alımına dikkat etmeleri gerektiğini belirten Dr. Fatih Işıksal, "Karaciğer hastaları bizim için çok önem arz ediyor bu dönem içerisinde. Bu hastalarımızın da sıvı alımına ve tuz tüketimine dikkat etmeleri gerekiyor. Çok aşırı tuz alırlarsa ödem çok oluyor. Bu nedenle gün içerisinde rahatsızlıkları daha da artabilir. Bu hastalarımızın tuz alımını kısıtlamalarında büyük fayda görüyorum" şeklinde konuştu.
Oruç tutan hastaların iftar yemeğini sahura kadar yaymaları gerektiğine dikkat çeken Işıksal, "Biz hastalarımıza yatmadan önce de ağır yemek yememelerini öneriyoruz. Yedikten sonra en az 1-2 saat dinlenmelerini, daha sonra yatmalarını tavsiye ediyoruz. Özellikle kalp ve şeker hastalarının bu dönemde diyetlerine daha fazla dikkat etmeleri ve tuzsuz yemek yemeleri gerekiyor" dedi.
Ramazan'da sindirimi zor gıdalardan mutlaka uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Dr. Fatih Işıksal, çorba, meyve türü gıdalara yönelmek gerektiğini kaydetti. Özellikle yağlı, hamur işi gıdalardan, kızartma çeşitlerinden kaçınılması gerektiğini ifade eden Işıksal, "Gaziantep mutfağı çok zengin, yemeklerimiz, tatlılarımız çok güzel ama bunları biz hastalarımıza çok tavsiye etmiyoruz ya da nefislerini köreltecek şekilde alıp idare etmelerini öneriyoruz" diye konuştu.