SÜRPRİZ KARAR

1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın Kara Kuvvetleri'ne atanamaması, bununla bağlantılı olarak YAŞ t...


1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın Kara Kuvvetleri'ne atanamaması, bununla bağlantılı olarak YAŞ toplantısında ilk kez Genelkurmay Başkanlığı'na da bir atama yapılmaması ile sonuçlanan YAŞ toplantısının ardından dün sabahtan itibaren bütün gözler, bu iki noktaya yapılacak atamaya çevrildi.
Sabah saatlerinde, Milliyet'in ulaştığı hükümet kaynakları Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner'in Genelkurmay Başkanlığı'na atanması için imzaların tamanlanmak üzere olduğu, bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı bilgisini verdi.  Başkentte, Koşaner'in Genelkurmay Başkanlığı'na atanacağı, 30 Ağustos'ta emekliye ayrılacak Orgeneral İlker Başbuğ'un da gecikmeli de olsa Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Iğsız'dan sonraki en kıdemlı orgeneral olan ve emekliliğine 1 yıl süre bulunan Jandarma Genel Komutanı Atila Işık'ın ismini teklif edeceği konuşuluyordu. Bu formülün işlemesi halinde, Işık'ın yerine Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan Orgeneral Necdet Özel'in de Koşaner'den sonra Genelkurmay Başkanlığı'na atanması mümkün olacaktı. Ancak, Başbakan Erdoğan'ın, hükümetin tavrına rağmen Başbuğ'un Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teklif ettiği Iğsız'ı veto etmesinden sonra Genelkurmay karargahında gece yarısına kadar uzayan bir toplantı yapan askerden, krizin aşılmasını sağlayacak senaryoları altüst eden bir adım geldi.

Işık ve Iğsız devre arkadaşı
Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması halinde, kadrosuzluktan emekliye ayrılması gereken ancak Iğsız'ın veto edilmesiyle bu koltuğa 1 yıllığına oturması en güçlü aday haline gelen Atila Işık, dün sürpriz biçimde emekliliğini istedi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, Kara Kuvvetleri Komutanlığı sırasında Kurmay Başkanlığı'nı yürüten Işık'ın, devre arkadaşı olan Iğsız'ın hükümetten veto yemesinin ardından, bu görevi üstlenmeyi istemediği öğrenildi.
Işık'ın kararının, YAŞ üyesi komutanların önceki gece yarısına kadar Genelkurmay karargahında süren ve dün sabah da devam eden toplantıların ardından gelmesi dikkati çekti. Bu durum, Başbuğ'un Kara Kuvvetleri Komutanlığı döneminde Kurmay Başkanlığı'nı yapan Işık'ın kararının, komuta kademesince de paylaşıldığını gösterdi. 

Kararname bir türlü çıkmadı
Gelişmelerin ardından dikkatler Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atama yapılmaması nedeniyle, YAŞ sonrasında Genelkurmay Başkanlığı'na ataması yapılmayan Orgeneral Koşaner'e odaklanılmasına yol açtı. 
Erdoğan'ın dün sabah saatlerinde Müsteşarı Efkan Ala'yı kabul etmesi, Koşaner kararnamesinin imzalarının tamamlandığı şeklinde yorumlandı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün, Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Raif Akbaş ile Başbakanlık'ta Müsteşar Efkan Ala ile bir araya gelmesi de bu yorumları pekiştirdi. Ancak, bu görüşme devam ederken, Işık'ın emekliliğini istediği bilgisi geldi. Bu aşamanın ardından, hükümetin atacağı adım merak konusu oldu. Koşaner'in atama kararnamesinin akşam saatlerine ulaşıldığında hâlâ çıkmaması da soru işaretlerini artırdı. 

Başbuğ yerine Koşaner Köşk'te
Krizin derinleşmesi nedeniyle, hükümetin Genelkurmay Başkanlığı'na atama konusunda frene bastığı iddiaları da kulislere yansıdı.
Atama için Milli Savunma Bakanı Gönül'ün Çankaya Köşkü'ne çıkması beklenirken, Koşaner sürpriz biçimde saat 16.50'de Cumhurbaşkanlığı'na gitti. Cumhurbaşkanı Gül'ün daveti üzerine gerçekleşen ve 40 dakika süren görüşmede, Işık'ın emekliliğini istemesi ve bunun doğuracağı yeni gelişmeler ile Kara Kuvvetleri'ne atanabilecek isimler konusunda istişarede bulunulduğu öğrenildi. 

Özel'in yolu kapanır mı?
Kara Kuvvetleri için teklif edilebilecek olası isimler, TSK'nın gelecekteki komuta kademesini etkileyecek. Hangi ismin, nerede görevlendirileceği, TSK'daki atama zincirini bütünüyle değiştirebilecek. Işık'ın emekliliğini istemesiyle en kıdemli orgeneral haline gelen Necdet Özel, Jandarma Genel Komutanlığı'na atandı. Teklif edilmesi ve hükümetin kabul etmesi halinde, Özel, 2 yıllığına Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilebilir. Bu durumda, Jandarma Genel Komutanı kalması halinde, Koşaner'den sonra Genelkurmay Başkanlığı'na gelecek olan Özel'in önü kapanacak.
Özel, Koşaner 3 yıl Genelkurmay Başkanlığı yapacağı için, yasayla süresi uzatılmazsa, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan sonra emekliye ayrılacak. Bu durum, hiyerarşik zincirin bütünüyle kırılmasına yol açacak. Bu durumda, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner'e Genelkurmay Başkanlığı yolu açılacak. Özel'in Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesi durumunda, Güner'in, Jandarma Genel Komutanlığı'na atanması söz konusu olacak. Senaryo gerçekleşirse, 2 yıl bu görevde kalması gereken Güner, 2012'de Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na, Koşaner'in emekliye ayrılacağı 2013'te de Genelkurmay Başkanlığı'na atanacak. Güner'in yaşı da bu formülün yaşama geçmesine yetiyor.  Güner, Ankara Garnizon Komutanı olduğu dönemde, havaalanında karşıladığı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ile tokalaşmamak için bulunduğu yeri değiştirmişti.  Gül ve hükümetin, Güner ismine soğuk baktığı ifade ediliyor.

1 numara dün atanmadı
Genelkurmay Başkanlığı'na Orgeneral Koşaner'in atanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının, bakanların imzasına dün açılmasına karşın, atama kararının dün hükümetten Çankaya Köşkü'ne sunulmaması dikkati çekti. Dün geç saatlerde de bakanların tümünün imzasını taşıyan bir kararın Köşk'e gönderilmediği öğrenildi.

 

KİM KİMDİR?
Jandarma Genel Komutanı  Necdet Özel:
1950'de Ankara'da doğdu. 1969'da Kara Harp Okulu'ndan, 1970'de Piyade Okulu'ndan, 1980'de Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu. 1995'te tuğgeneralliğe terfi etti, 172. Zırhlı Tugay Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı Eğitim Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı İç Güvenlik Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2003'te korgeneralliğe terfi etti, 7.  Kolordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutan Yardımcılığı görevlerini yaptı. 2007'de orgeneralliğe terfi ederek Ege Ordusu Komutanı oldu. 2008'de 2. Kolordu Komutanlığı görevine atandı.

1. Ordu Komutanı Erdal Ceylanoğlu:
1945'te Kayseri'de doğdu. 1992'de tuğgeneralliğe, 1996'da tümgeneralliğe, 2002'de korgeneralliğe, 2007'de orgeneralliğe terfi etti. Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı görevine atandı. 28 Şubat sürecinde "Sincan'da tankları yürüten komutan" olarak adını duyurdu.

2. Ordu Komutanı Orgeneral  Servet Yörük:
Genelkurmay Personel Başkanlığı görevini yürüttü. Ağustos 2006'da, Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın tümen seviyesinden kolordu seviyesine çıkarılmasının ardından, terfi sırasında bulunmamasına rağmen korgeneral rütbesine yükseltildi ve Özel Kuvvetler Komutanı oldu. Bu yılki YAŞ'ta korgenerallikten orgeneralliğe terfi etti.

3. Ordu Komutanı Orgeneral  Yalçın Ataman:
3. Kolordu Komutanlığı'nın ardından Genelkurmay Genel Plan Prensipler Başkanı oldu. YAŞ'ta korgenerallikten orgeneralliğe terfi etti ve 3. Ordu Komutanlığı görevine atandı.

KKK Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral  Saldıray Berk:
1948'de Erzurum'da doğdu. 1995'te tuğgeneralliğe, 1999'da tümgeneralliğe, 2003'te korgeneralliğe terfi etti. Genelkurmay Personel Başkanlığı ve 4. Kolordu Komutanlığı yaptı. 2007'de orgeneralliğe terfi ederek 3. Ordu Komutanlığı'na atandı. Adı, "İrtica ile Eylem Planı'nın Erzincan'da uygulamaya konulduğu" iddiasıyla açılan davanın iddianamesine "1 numaralı sanık" olarak girdi.   n HABER MERKEZİ

Â