Chp Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütüpe:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, fındıkta olduğu gibi patateste de taban fiyat uygulaması gerektiğini söyledi.

Partisinin Afyonkarahisar il binasında bir basın toplantısı düzenleyen CHP Milletvekili Halil Ünlütepe, Sandıklı bölgesindeki patates üreticilerinin borçlarından dolayı büyük sıkıntılar içinde olduğunu ifade etti. AK Parti hükümetinin biran önce bu konuda önlem alması gerektiğini kaydeden Ünlütepe, çiftçinin borçlarından dolayı tefecinin eline düştüğünü ileri sürdü. Bölgede üretimi yapan patatesin 25-30 kuruşa mal olduğunu anlatan Ünlütepe, çiftçilerin ise patateslerini 8-11 kuruş'a satabildiklerini
söyledi. Bölgedeki çiftçilerin alıcıyla pazarlık etme gibi bir şanslarının bulunmadığını belirten Ünlütepe, "Sandıklı bölgesindeki patates üreticilerini ziyaret ettim, hepsi perişan durumda. Çünkü önümüzdeki 15-20 gün içinde patateslerini sökmeleri gerekiyor, değilse çürüyüp gidecek. Bu insanlarımıza fındıkta olduğu gibi Patates'te de taban fiyat uygulaması gerekir. Düzenli ekim sağlanması gerekir. İhracatlarında prim ödenmesi gerekir. Daha önce olup ihracat primleri bu hükümet döneminde kaldırıldı.
Bunun yeniden verilmesi gerekir. Çiftçi tefeciye borçlanmış, ziraat bankasına borçlanmış, Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlanmış, gübreciye, mazotçuya, TEDAŞ'a borçlanmış. Bunlardan en azından hükümeti devleti ilgilendiren kısımlarının faizsiz olarak ertelenmesi gerekir" diye konuştu.
Milletvekili Ünlütepe, çiftçiye Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından sahip çıkılmadığını iddia ederek, "Bakanlık olarak asli görevlerini yapmıyorlar. Tarım Bakanlığı'nın tarım alanında hiç bir etkinliği yok. Planlama yapması gereken bakanlık bunu yapmıyor, pazar bulmada yardımcı olması gereken bakanlık bunu da yapmıyor. 'Ne kadar verirsem o kadar ye' politikasıyla idare ediliyor. Bölge insanı açlık ve yoksulluk içinde. Bunların tek suçu ise üretmek, üretime katkıda bulunmak" dedi.
Bölgedeki patates üretiminden en az 20 bin kişinin ekmek yediğini belirten Ünlütepe, hükümetin biran önce çözüm üretmesi gerektiğini savundu.