TÜBİTAK ile ortaklaşa çalışan firma, orman atıklarından ısı yalıtım malzemesi üretti

Isparta'da mobilya sektörünün öncü firmalarından Are Dekorasyon, yenilikçi ve Ar-Ge çalışmaları sonrasında elde ettiği ürünlerini müşterilerinin hizme

Isparta'da mobilya sektörünün öncü firmalarından Are Dekorasyon, yenilikçi ve Ar-Ge çalışmaları sonrasında elde ettiği ürünlerini müşterilerinin hizmetine sunuyor. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli Ar-Ge çalışmasını Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ile yürüten firma, mobilya sektörü ve orman atıklarından imal edilen 'ahşap kompozit' adında yeni bir ısı yalıtım malzemesi üretmeyi başardı.

Ahşap kompozit malzemeler havuz kenarları, plajlar, teraslar, iskeleler, park, ve bahçeler, yürüyüş yolları, pergolalar, kamelyalar, açık alanlar, bina dış cephe kaplaması ve ahşabın suya ve neme, mazur kalabilecek her türlü alanlarda kullanılabiliyor.

Are Dekorasyon Yönetim Kurulu Başkanı Ali Toklu, 33 yıllık bir tecrübeye sahip olduklarını belirterek, firmanın yenilikçi bir malzeme olan 'ahşap kompozit' ile sektörde yerini almaya başladığını söyledi. Toklu, AREWOOD markasıyla ahşap kompozit malzeme ürünlerinin ahşap sektörüne yeni bir ivme kazandıracağını belirtti. Gelişmiş ülkelerde hızla kullanımı artan ahşap kompozit malzemelerin Türkiye pazarına yeni girdiğini belirten Toklu, Türkiye için yeni bir ürün olması nedeniyle firma olarak ilkler arasına girmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Toklu, ahşap kompozit malzemelerinin normal ahşaba göre üstün özelliklere sahip olması yanında ahşaba eşdeğer, ahşabın kullanıldığı her yerde kullanılmasının büyük avantaj sağladığını ifade etti. Ali Toklu, malzemenin özelliği hakkında şu bilgileri verdi: "Ahşabın doğallığı, plastiğin esnekliği ve sağlamlığını bir arada bulunduran bir üründür. Özellikle her türlü olumsuz hava şartlarına karşı dayanıklıdır. Su, nem ve rutubetten etkilenmez. Yüksek mukavemetlidir ve dayanıklıdır. Zararlı kimyasallar içermez. Çürüme ve bakteri oluşturmaz. Çatlama parçalanma olmaz, bakım gerektirmez. Değişik renkte üretilebilir. İstenildiğinde boyanabilir, cilalanabilir. Islak zeminde kayma yapmaz. Alternatif boy ebatlarında üretilebilir. Montaj ve işçiliği kolaydır. Malzemenin en önemli özelligi; doğaya dost ve çevreci olmasıdır."

Toklu, kompozitin mobilya ve orman atıklarından elde edildiğinden ormanlara büyük bir katkı sağlayacak, ahşap sektöründeki atıkların geri dönüşümüne önemli bir katkı sağlayacak malzeme olduğuna dikkat çekti. Binalarda dış cephe kaplaması olarak da kullanılan malzemenin yüzde 50 oranında ısı tasarrufu da sağladığını belirten Toklu, ahşap kompozit malzemelerin havuz kenarları, plajlar, teraslar, iskeleler, park ve bahçeler, yürüyüş yolları, pergolalar, kamelyalar, açık, alanlar, bina dış cephe kaplaması ve ahşabın suya ve neme, mazur kalabilecek her türlü alanlarda kullanılabileceğini anlattı.

Toklu, Ar-Ge çalışmalarını sürdürerek, yeni ürün ve ürünlerin özelliklerini artırmayı hedeflediklerini belirtti. Toklu, yenilikçi ve çevreci bir ürün yelpazesi ile Türkiye ve yurt dışı pazarına girmek için hazırlıklarını tamamlayarak üretim yapmaya başladıklarını kaydetti.