Mevlana Araştırmaları Enstitüsü kuruldu, tozlu raflarda incelenmemiş eser kalmayacak

Selçuk Üniversitesi bünyesinde Mevlana Araştırmaları Enstitüsü kurulması kararı Bakanlar Kurulu'nda onaylanarak, Resmi Gazete'de yayınlandı.

Selçuk Üniversitesi bünyesinde Mevlana Araştırmaları Enstitüsü kurulması kararı Bakanlar Kurulu'nda onaylanarak, Resmi Gazete'de yayınlandı.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, uzun zamandır hayalini kurdukları Mevlana Araştırmaları Enstitüsü'nün, dünya çapında ilgi görmesi için gereken bütün altyapıyı oluşturacaklarını belirtti.

Enstitünün kurulması için gayret gösteren Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, bugüne kadar Hazreti Mevlana ile ilgili yazılmış ve tozlu raflarda incelenmeyi bekleyen binlerce Arapça ve Osmanlıca eserin, Mevlana Enstitüsü'nde bilim insanlarınca inceleneceğini söyledi. Şimşekler, incelenen bu eserlerin yol gösterici olarak günümüz insanının hizmetine sunulacağını bildirdi.

SÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler ile Rektörlük Senato Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.

Güçlü ve etkin bir Mevlana Enstitüsü'nün 1953 yılından bu yana Konya'da kurulmaya çalışıldığını söyleyen Prof. Dr. Okudan, "Böylelikle üniversitemiz bir hayalini daha gerçekleştirdi. Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı, diğer üniversitelerdeki akademisyenler ve sivil toplum örgütleri ile ortak platformda güçlü bir enstitü oluşturup, Mevlana'yı tüm dünyaya akademik anlamda çok daha etkin şekilde tanıtmak istiyoruz." dedi.

"MEVLANA ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ'NÜ KURMAK ESKİDEN BERİ HAYALİMİZDİ"

Köklü bir devlet üniversitesinde çok büyük anlamı olan bir enstitünün kurulmasına öncülük ettiklerini belirten Prof. Okudan, "Mevlana Araştırmaları Enstitüsü'nü kurmak eskiden beri hayalimizdi. Bir hayalimizi daha gerçekleştirdik. Köklü bir devlet üniversitesi bünyesinde dünya çapında ilgi görecek bir enstitü oluşturmak için artık düğmeye bastık. Uluslararası düzeyde bir enstitü olması için gereken bütün altyapıyı oluşturacağız." diye konuştu.

Enstitüye her kesimden insanın sahip çıkmasını beklediklerini dile getiren Okudan, Mevlana'ya gönül vermiş, bu alandaki çalışmalara sahip çıkan bütün kurum ve kuruluşlarla tek tek görüşeceklerini belirtti. Mevlana'yı dünyaya daha doğru tanıtmak için neler yapılabileceğini konuşacaklarını ifade eden Okudan, yurt dışından ve içinden bilim adamlarını enstitüye davet edeceklerini söyledi. Okudan, deneyimli ve güçlü bir kadro oluşturarak, enstitünün ülkeye ve şehre yakışır çalışmalar yapacağına inandığını vurguladı

Mevlana ile ilgili bilimsel çalışma yapmak isteyen tüm akademisyenlerin bu enstitüde ortak amaç etrafında bir araya gelmesi gerektiğini bildiren Prof. Dr. Okudan, enstitünün yüksek lisans ve doktora öğrencileri olacağını, böylelikle bu alanda daha etkin ve bilimsel çalışmaların yapılabileceğini ifade etti.

"MEVLANA'YI DÜNYAYA DOĞRU TANITMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç Dr. Nuri Şimşekler ise 5 yıllık çalışma sonucu YÖK'ün kararı ile Mevlana Araştırmaları Enstitüsü'nü kurduklarını belirtti. Bugüne kadar merkez bünyesinde Mevlana ile ilgili pek çok etkinlik düzenlediklerini, Mevlana'yı dünyaya doğru tanıtmaya çalıştıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Şimşekler, "1953 yılından beri kurulması gündeme gelen ancak pek çok nedenlerle bugüne kadar kurulamayan enstitüyü oluşturmak bize nasip oldu. Bundan sonra çok daha ciddi ve etkin akademik çalışmalar yapacağız. Bu alanda ülkemizin ve Konyamızın önemli bir açığını kapattık. Mevlana konusunda boynu büküklüğümüzü bertaraf etmiş olduk." dedi.

Bugüne kadar Hazreti Mevlana ile ilgili yazılmış binlerce Arapça ve Osmanlıca araştırmanın tozlu raflarda incelenmeyi beklediğini dile getiren Şimşekler, Mevlana Enstitüsü'nde yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin inceleyeceği bu eserlerin, yol gösterici olarak günümüz insanının hizmetine sunulacağını bildirdi.