Hindu belgesel yapımcısı cihad malzemeleri taşıdığı gerekçesi ile Houston havaalanında tutuklandı

ABD'de özellikle havaalanlarında 11 Eylül olayları sonrasında çok rastlanan güvenlik paranoyası tekrar gün yüzüne çıktı. Özellikle Asyalılara uygulana

ABD'de özellikle havaalanlarında 11 Eylül olayları sonrasında çok rastlanan güvenlik paranoyası tekrar gün yüzüne çıktı. Özellikle Asyalılara uygulanan bu güvenlik uygulamasının bu seferki kurbanı ise bir Hindu oldu. Suçu ise cihad malzemeleri taşımak.

Hindistan'ın Mumbai şehrinden ABD'ye bir konferansa katılmak için giden Hindu dini mensubu Vijay Kumar, Houston George Bush Havaalanında garip davranışlar sergilediği ve çantasında cihad malzemeleri olduğu gerekçesi ile tutuklandı.

Amerikan Hindu Kongresi adlı bir sivil toplum örgütü üyelerine dinler arası diyalog hakkında konferans vermek için giden belgesel yapımcısı Vijay Kumar'ın beraberinde götürdüğü malzemeler başına bela oldu. ABD polisine göre havaalanında garip davranışlar sergileyen Kumar, polis sorgusuna alındı. Sorgu sırasında çantasından Arapça kitaplar yanı sıra içinde "kafir" ifadesi geçen bir çok kitap, ABD ordusu ile ilgili grafik ve cihadı anlatan bir çok dergi ve ekipman ve 8 bin dolar ele geçirildi. Daha sonra basına bir açıklama yapan havaalanı polisi, "Yanında bir ton kitap vardı ve normal bir yolcu imajı sergilemiyordu." dedi. Kumar daha sonra tutuklanarak karakola götürüldü.

Texas basınında yayınlanan ve net olmayan bir bilgiye göre, polis Kumar'ın çantasını tararken bomba tehdidi gördü. Daha sonra yapılan ikinci ve üçüncü taramada ise bir şeye rastlanamadı. Houston'da mahkemeye çıkarılan Kumar için ilk önce 50 bin daha sonra 5 bin dolar kefaret belirlendi ve salıverildi.

Avukatı Grant Scheiner, Vijay Kumar'ın bir konferans için ABD'ye geldiğini ve barışçıl bir insan olduğunu ve suçlamalarla uzaktan yakından alakasının olmadığını belirtti. Scheiner, Kumar'ın Houston'da Hindu ve Müslümanlar arasındaki dinler arası diyaloğun konuşulacağı bir konferansta konuşmacı olduğunu ve bu konferansta cihad hakkında bilgiler vereceğini de sözlerine ekledi.