AKPM Başkanı Çavuşoğlu'nun sınır dışı edilen Romanlara ilişkin uyarıları Avrupa'da geniş yankı buldu

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, son günlerde başta Fransa ve Almanya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde Roman

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, son günlerde başta Fransa ve Almanya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde Roman kamplarının boşaltılması ile ilgili olarak gerçekleştirdiği ve Avrupa liderlerine uyarılar içeren açıklaması uluslararası basın kuruluşlarında geniş yer aldı.

AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından 20 Ağustos Cuma günü gerçekleştirilen açıklamada yer alan, "Bazı Avrupa ülkelerinde özellikle Fransa ile Almanya'da Roman kamplarının boşaltılması ve Romanların Fransa'dan sınır dışı edilmesi, kesinlikle Avrupa'nın bu savunmasız azınlığının durumlarını iyileştirmeye yönelik değildir. Aksine bu yaşananların Avrupa'da yabancı düşmanlığı ve ırkçılığın artmasına yol açması kuvvetle muhtemeldir'' ifadesi, başta AFP ve Reuters olmak üzere Le Figaro, LePoint.fr, Liberation.fr, Ouest-France, Midi Libre, Novinite, Sofia News, RIA Novosti, Itar Tass, DNA, Goteborgs Posten, Place Public Magazine gibi uluslararası basın kuruluşları tarafından alıntılanarak okuyucularına duyuruldu.

Açıklamayı oldukça geniş bir biçimde duyuran uluslararası haber ajanslarından birisi Fransız AFP Haber Ajansı oldu. Çavuşoğlu'nun açıklamasında yer alan, Avrupa'da bazı hükumet ve grupların özellikle küresel krizden faydalanarak Avrupa'nın en savunmasız halkı olan Romanlar ile suçluları aynı kefede değerlendirmeye başladıkları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, Roman azınlığın maruz kaldığı ırkçılık nedeniyle bazı Avrupa ülkelerini sürekli olarak kınamakta olduğu AFP tarafından vurgulandı.

Fransız Haber Ajansı AFP'nin haberinde ayrıca, Avrupa'daki Romanların durumunun AKPM Başkanı Çavuşoğlu'nun 29 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında Romanya'ya gerçekleştireceği resmi ziyaret sırasında ayrıca ele alınacak konulardan birisi olmasının beklendiği ifadesi de yer aldı.

Le Figaro, AFP, La Repubblica, Irish Times, NZZ, Die Tageszeitung, France 3, The Financial Times, RSR, Corriere della Sera, Der Tagesspiegel gibi uluslararası basın kuruluşlarında konu ile ilgili yer alan haberlerde ise, Fransız hükümeti tarafından Romanlara karşı uygulanan politikaların, başta ülkenin muhalefet liderleri olmak üzere insan hakları savunucuları tarafından şiddetli bir biçimde eleştirildiği ifade edildi. İlgili haberlerde başta Avrupa Konseyi olmak üzere uluslararası kuruluşların da Romanlara karşı yürütülen ayrımcılığa dikkat çektiği ifade edilerek AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konu ile ilgili açıklamasına vurguda bulunuldu.