Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Orakoğlu: Avcı'nın yazdıklarını inandırıcı ve sağlıklı bulmuyorum, zamanlama düşündürücü (Özel)

Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın kitabında yer verilen iddiaları, Türkiye'nin Ergenekon

Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın kitabında yer verilen iddiaları, Türkiye'nin Ergenekon sürecinde yaşadığı süreçte ortaya atılan iddiaların devamı olarak gördüğünü söyledi. Burada iki yönlü bir planın işlediğine dikkat çeken Orakoğlu, "Asıl amaç, son dönemlerde polisin kamuoyu nezdindeki itibarını düşürmek ve Ergenekon davalarını etkilemeye yönelik bir girişim olarak görüyorum." dedi.

Bir dönem Hanefi Avcı'nın amirliğini de yapan Bülent Orakoğlu, Avcı'nın iddialarını hayretle karşıladığını anlattı. Orakoğlu, Avcı'nın dile getirdiği iddiaların daha önce gündeme getirildiğini; ancak bunların yargı tarafından yalanlandığını hatırlattı. Susurluk olayı sürecinde sistematik olarak "Polisler Susurluk'un üzerine kapatmaya çalışıyor' iddiasının yayılmaya çalışıldığını şimdi de benzer bir tezgahın işlendiğini vurgulayan Orakoğlu şöyle devam etti: "Susurluk sürecinde suçlananların içinde Hanefi Avcı da vardı. Halen devam eden davalar var. Bu davaları etkilemeye yönelik bir durum görünüyor. Mesela HSYK başkanı bu savcıların değiştirilmesi konusunda açıklamaları var. Hanefi Avcı'nın bu hakim ve savcıların değiştirilmesini istiyor diyemez beli ama böyle bir sonuca hizmet ediyor. Bu iddialar daha önce Susurluk'ta atılan iddiaları çağrıştırıyor."

ASIL HEDEF EMNİYET İSTİHBARATI

Türkiye'de özellikle 28 Şubat sürecinden bu yana polisin demokrasinin yerleşmesi ve ülkedeki çetelerin temizlenmesi noktasında büyük gayretleri olduğuna dikkat çeken Orakoğlu şunları kaydetti:

"Emniyet'in içinde bilhassa İstihbarat Dairesi 28 Şubat sürecinden günümüze kadar demokrasinin gelişmesinde ve çetelerin ortaya çıkarılmasında çok büyük faydalar sağlamış bir teşkilattır. Uzun yıllar bu teşkilatın içinde çalışmış biri olarak bu söylediklerini inandırıcı ve sağlıklı bulmuyorum. Anketlere bakılırsa polisin şuan Türk milleti nezdindeki itibarı çok yüksektir. Daha önce Emniyet teşkilatında organize işler olduğu konusunda bir takım çevreler tarafından çeşitli iddialar gündeme getirildi. Araştırıldı fakat herhangi bir şey olmadığı ortaya çıktı. Hiç kimse kendisini Türkiye'de hukuk devletinin üstüne koyamaz. Avcının çalışkanlığına kimse bir şey diyemez. Ama son dönem attığı iddialar doğru değil. Tuncay Özkan, Doğu Perinçek de bunları savunuyor. Bu onların tezi. Burada Emniyet üzerinde oyunlar oynanıyor. Demokrasiye sahip çıktığını için çalışan bir kurumu yıpratıyor. Bence Fethullah Gülen bir günah keçisi olarak kullanılıyor. Asıl hedef Emniyet İstihbaratı'dır. Çeşitli isimler vererek iddialarda bulunuyor. Madem vardı. Niye götürüp savcılara vermedin. Bu bir görevdir, Türkiye yaşayan herkes bir suç gördüğü zaman yargıya vermek zorunda. Bildirmek zorunda. Bunların hiç biri gizli kalmaz."

DAVALAR ETKİLENMEYE ÇALIŞILIYOR

Orakoğlu, kitabın zamanlamasına da anlamlı olduğunu söyledi. Türkiye'nin Ergenekon, Balyoz gibi dava süreçlerini yaşadığını hatırlatan Orakoğlu, "Gündemle olan hakimler ve savcıların görevden alınması isteniyor. Özel savcıları eleştiriyor. Oysa hukuk devletinde herkes hukuk kuralları içinde hareket etmek zorunda. Belgesi olan insan gidip adli makamlarda suç duyurusunda bulunması gerekirdi. Savcılık buna bakmazsa suç işlemiş olur. Hanefi Avcı, Emniyet İstihbarat ile kendisi bu dinlemenin başında bulundu. Türkiye referanduma gidiyor, HSYK krizi yaşanıyor. Kendisi ile ilgili kısımları ise ciddiye almadığını söyledi. Benlik düşüncesi var. Hakimin kararları varken bu tür iddialarda bulunmak da doğru değil. Savunduğu şeyler karşı tarafın savunduğu şeyler çelişkili. Danıştay davasının Ergenekon'a dahil edilmesine savcılar karar vermedi, bağımız mahkemeler karar verdi." diye konuştu.

Avcı'nın Başbakan, İçişleri Bakanı ve Emniyet Genel Müdürü de dahil herkesi suçladığına dikkat çeken Orakoğlu, "Belli ki kızgınlığı var. Devletin içinde çeteler olduğu konusunda ifadeleri var. Beklentileri vardı. Gayri memnun bir durumu vardı. Kitap hissi olmuş. Bana göre belirli kimseler tarafından şişirilecek. Manipülasyonlar var. Çünkü bazılarının savunduğu şeyi savunuyor. İddiaları ciddiye almadığını söyledi. Bir projenin bir parçası olarak görüyor. Bu son çıkışları. Zor bir süreç. Çok ciddi manipülasyonlar yapılıyor. Avcı'nın aynı hatalara düşmesi beni çok ciddi düşündürüyor." dedi.