Seyahat Acenteleri Gelecekten Umutsuz

Seyahat endüstrisinin en eski birimi olan seyahat acenteleri, değişen pazarlama yöntemleri ve kar oranlarındaki düşüş nedeniyle gelecekten umutsuz.

Türkiye Otelciler Federasyonu'nun (TÜROFED) üç ayda bir yayınladığı turizm raporuna göre, seyahat acenteleri, turizm sektörünün en sıkıntılı birimi durumunda.
Seyahat endüstrisi alanında yaşanan gelişmeler, seyahat acenteliğinin geleceğini de tartışma konusu haline getirirken seyahat acenteliğini bir meslek olarak icra eden işletmeler varlığını sürdürüp sürdürememe noktasına geldi.
Rapora göre, iletişim teknolojisindeki gelişmeler sonucunda, başta uçak biletleri olmak üzere seyahat acentelerinin verdiği birçok hizmetin artık internet üzerinden verilebilir duruma gelmesi seyahat acentelerini zorlayan nedenlerden biri.
Azalan gelire bağlı olarak kar oranlarındaki düşüş de seyahat acenteliği mesleğinin yapılabilmesini zorlaştıran ikinci neden olarak görülüyor. Aralarında Türkiye'nin de olduğu incomingci (turist karşılayan/ağırlayan) ülkelerde, seyahat acenteleri tur operatörünün destinasyondaki uzantıları haline geliyor.
Rapora göre, Avrupa seyahat endüstrisinin merkezi olan ve en çok acentenin olduğu Almanya'da kapanan acente sayısı artıyor.
Seyahat sektörünün en büyük çatı örgütü Alman Seyahat Birliği (DRV) verilerine göre, son iki yılda büyük bölümü IATA üyesi acente olmak üzere bin'den fazla seyahat acentesi kapandı. Almanya'da son iki yılda 1887 acente, düşen kar oranları nedeniyle faaliyetini sürdüremez duruma gelerek kapandı.
DRV Başkanı Klaus Leapple konuyla ilgili olara, "Karlılığı düşük olan birçok acentenin daha kapanacağını sanıyorum" dedi.