Doç. Dr. Ecmel Erlat: Taşlaşmış orman koruma altına alınmalı

Yaklaşık 20-23 milyon yıl önce oluştuğu belirtilen Yunt Dağı'ndaki taşlaşmış orman kayaçlarıyla dolu bölgenin 'jeopark' kavramı çerçevesinde koruma a

Yaklaşık 20-23 milyon yıl önce oluştuğu belirtilen Yunt Dağı'ndaki taşlaşmış orman kayaçlarıyla dolu bölgenin 'jeopark' kavramı çerçevesinde koruma altına alınması istendi.

TÜBİTAK–Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı desteğiyle Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından yürütülen "Gediz Deltası- Spil Dağı Milli Parkı- Kula ve Çevresinde Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi" projesi kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler sürüyor.

Program kapsamında kursiyerlere EÜ Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ecmel Erlat tarafından Yunt Dağı'ndaki taşlaşmış orman gezdirildi. Doç. Dr. Erlat bu alanın yaklaşık 20-23 milyon yıl önce oluştuğunu belirterek, "Burası taşlaşmış orman kayaçları bakımından çok zengin bir bölge. Bu nedenle Yunt Dağı'ndaki taşlaşmış orman jeopark kavramı içerisinde koruma altına alınmalı." dedi.

Gezide ayrıca kursiyerlere Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ersin Doğer ve Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Yusuf Sezgin tarafında Köseler köyünde bulunan Aigai antik kenti tanıtıldı. Prof. Dr. Doğer buradaki kazıların 2004'ten beri E.Ü Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından yürütüldüğünü belirterek, "Bana göre doğa eğitimi projesinin en önemli ayağı burası. Çünkü bu antik kentin geçmişi 2700 yıl öncesine dayanmaktadır. Tipik bir Helen kenti olan Aigai'de tiyatro, stadyum, sulama kanalları vardır. Ayrıca kentte bir halk meclisi bulunmaktadır. Bu, o dönemlerde bile demokrasinin uygulanmakta olduğunu gösterir." ifadelerini kullandı.

Kursiyerler gezide kentte bulunan tiyatro binasını ve Agora duvarını gezdi.