Tarihi Çark Yeniden Dönmeye Başladı

Sakarya'nın simgelerinden olan Tarihi Çark, yeniden dönmeye başladı.

Sakarya'nın simgelerinden olan Tarihi Çark, 1901 yılına ait kartpostaldan elde edilen görüntüsünden esinlenerek, Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden inşa edildi. Kentpark'ın içerisinde yapılan Tarihi Çark için dün akşam görkemli bir açılış yapıldı. Gerçekleştirilen açılışa Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya Milletvekilleri Ayhan Sefer Üstün, Recep Yıldırım ve Hasan Ali Çelik, AK Parti Sakarya İl Başkanı Recep Uncuoğlu, SATSO Başkanı Akgün Altuğ, SESOB Başkanı Hasan Alişan, ilçe ve belde belediye başkanları, kaymakamlar ve çok sayıda Sakaryalı katıldı. Tarihi Çark, Vali Mustafa Büyük, Başkan Zeki Toçoğlu ve protokol heyetinin açılış kurdelesini kesmesinin ardından dönmeye başladı. Açılış töreninde bir konuşma yapan Başkan Toçoğlu, "Sakaryamız için simge olmuş, ismi sokaklara, caddelere, dergilere, spor kulüplerine ve mesire yerlerine verilmiş Tarihi Çark'ı şehrimize yeniden kazandırmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.
Başkan Toçoğlu, tarihi Çark'ın Sakarya'nın simgesi olduğunu belirterek, "İstanbul için Galata Kulesi, Haydarpaşa Garı, Kız Kulesi, İzmir için Saat Kulesi, Afyon için Tarihi Kale neyse; Sakarya ve Sakaryalılar için de Tarihi Çark böyle derin bir anlam ifade etmektedir. Bugün burada bizlerle birlikte olan değerli Sakaryalıların, tarihi bir güne tanıklık ettiklerine inanıyorum. Bizler her zaman, şehrimize, kültürümüze, tarihimize sahip çıkacağımızı, gelecek nesillere daha yaşanabilir Sakarya bırakmak istediğimizi vurguluyoruz. İşte bugün; titiz bir araştırma ve mühendislik çalışmasıyla uzun süredir üzerinde emek sarf ettiğimiz Tarihi Çark, dönmeye başlayacak. Ve Sakaryamızın, tarihiyle ve kültürüyle olan bağı daha da güçlenmiş olacak" diye konuştu.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ADASU) Genel Müdürü Rüstem Keleş ise tarihi çarkın Sakarya'ya bambaşka bir hava katacağını söyledi. Rüstem Keleş, "Bugün, Sakarya'da bir su kültürü oluşturulması maksadıyla gerçekleştirdiğimiz yatırımlardan Tarihi Çark'ı Sakarya'ya kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bir fotoğraf üzerinden gerçekleştirilen incelemelerden sonra aslına uygun bir şekilde inşa ettiğimiz Adapazarı'nın simgelerinden Tarihi Çark'a Sakarya Nehri'nden su veriyoruz. Çapı, 16.30 m. Genişliği 2,2 m olan ve dakikada bir devir dönecek olan Çark, tamamen ahşaptan ve hiç metal bağlantı elemanı kullanılmadan imal edilmiştir. Bu yönüyle çok orijinal bir yapı olan Çark'ın Sakarya'ya hayırlı olmasını diliyorum. Ayrıca titiz bir mühendislik çalışması ile gerçekleştirilen bu projede emeği geçenlere de tek tek teşekkür ediyorum" dedi.
Açılış programında Yazar Necati Mert ise, Tarihi Çark'ın Adapazarı tarihindeki önemini ve Adapazarılıların Çarkla olan yaşam hikayesi anlattı. Necati Mert, "Pazarları istasyondan yol boyunca gelir, 3. makastan sağa sapar, Donatım duvarının yanından yanından Çark suyuna inerdik. Kıyısı nasıl yüklü, nasıl yeşil olurdu. Bir baştan bir başa sazlık. Su yılanları kısa ve yavaş, solucanların büyümesiyle olmuşlar gibi. Kurbağalar cup cup. Balıklar kaçışır. Sonra envai çeşit böcek. Şimdi o çark o yeniden yapılmış, bu büyük bir güzellik. Şehirleri hikâyelerinden mahrum bırakmamalı, çünkü şehirler hikâyeleriyle yaşarlar. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz" diye konuştu.
Törenin son bölümünde Tarihi Çark'ın yeniden inşa edilmesinde emeği geçenlere plaketleri takdim edildi. Protokol tarafından kurdele kesimi ile açılışı gerçekleştirilen Tarihi Çark, havai fişekler eşliğinde dönmeye başladı. Yoğun bir katılımın yaşandığı açılış törenin ardından vatandaşlar ilgiyle Tarihi Çark'ı inceledi. Vali Mustafa Büyük, Başkan Zeki Toçoğlu ve Sakarya Milletvekilleri programın sonunda su çarkının en süt kısmına çıkarak hem Kentpark hem de su çarkını seyretti.