Saadet Partisi 'şimdilik evet' için meydanlara iniyor

Saadet Partisi, 12 Eylül referandumunda evet mitingleri için meydanlara iniyor. SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, 5'e yakın bölgede miting yapacakları

Saadet Partisi, 12 Eylül referandumunda evet mitingleri için meydanlara iniyor. SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, 5'e yakın bölgede miting yapacaklarını 15-16 ili ziyaret edeceklerini ifade etti. 10'dan fazla ilde miting gibi kalabalık iftar programları yapacaklarını söyleyen Kurtulmuş, "Türkiye'deki vesayetçi sistemin yapısının bütünüyle değiştirileceği bir Anayasa değişiklik sürecine milleti hazır hale getirmemiz lazım." dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, İlci Otel'de düzenlenen iftar programında 'Yeni anayasayı millet yapana kadar şimdilik evet' kampanyasını basına tanıttı. Anayasa değişikliğinin müspet yönde bir adım içerdiği için evet dediklerini kaydeden Kurtulmuş, "12 Eylül 2010'da evet, 13 Eylül 2010'da hayır. Bu bize yetmez. Yenisi milletle yapılana kadar şimdilik evet." diye konuştu.

12 Eylül'de oylanacak hususların AK Parti'nin icraatları olmadığını ifade eden Kurtulmuş, milletin AK Parti'ye değil Anayasa paketine oy vereceğini dile getirdi. Referandumda evet oyu çıkması halinde hükümetin güvenouyu almayacağını aktaran Kurtulmuş, hayır çıktığında da hükümetin güvensizlik alacağı anlamına gelmediğini kaydetti.

Referandum sürecinde siyasilerin atışmalarını da Türkiye siyasetine hiçbir faydası olmadığını söyleyen SP Genel Başkanı, bu sebeple iktidar ve muhalefe partilerinin terör gibi Türkiye'nin önemli meselelerini görüşemediğini belirtti.

Parti olarak referandum sürecinde yapacakları 'şimdilik evet' kampanyasının detayını anlatan Kurtulmuş, "10'un üstünde ilde miting nezdinde iftar programları olacak. Sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmelerimiz olacak. 5'e yakın bölgesel miting hazırlığı içindeyiz. 15-16 ili ziyaret edeceğiz. Medya ve bilbordlar üzerinden yapacağımız çalışmalar, küçük toplantılarlyapılacak. Mektup gönderilecek." şeklinde konuştu.

Evet kampanyasında Türkiye'deki vesayetçi sistemin yapısının bütünüyle değiştirileceği bir Anayasa değişiklik sürecine milleti hazır hale getireceklerini kaydeden SP Lideri Kurtulmuş, "Hem askeri hem sivil, hem yerli hem uluslararası vesayet sistemlerinin değiştirilmesi gerektiğini söyleyeceğiz. Anayasa Mahkemesi ve HSYK yapısındaki değişiklikler olumludur, sendikal haklar, geçici 15. madde düzenlemesi, 145. madde düzenlemelerini anlatacağız." değerlendirmesini yaptı.

Kongre süreciyle ilgili soruya Kurtulmuş, siyasi partilerin muhabatabı asliye hukuk mahkemeleri olmadığını dile getirerek var olan davaların hukuki mecrasında işlemediğini belirtti.

TERÖR ÖRGÜTÜ KÜRT HALKINI TEMSİL ETMİYOR

Terör örgütü ve taleplerinin bu kadar gündemde tutulması evet kampanyalarının önünün kesilmesi olarak değerlendirilebilir mi? sorusuna Kurtulmuş, referandumun geçip geçmeyeceğine karar verecek olanın millet olduğunu, terör örgütünün milletin oyları üzerinden siyaset yapma ortamın oluşturulmaması gerektiğine işaret etti. İnsanların kendi kendine karar vermesi gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, "Referandumu terör örgütünün aracı haline getirmek son derece yanlıştır. BDP'nin tavrı bölge halkının hakkını hukunu koruyacak bir yaklaşım değildir. Pazarlıklar yapılması yanlıştır. BDP'nin süreçlerin içinde parlemantoda olması şans. Ancak BDP ne demokratik açılım sürecinde ne de bu süreçlerde Kürt halkının talepleri bakımından getirdiklerini tartışmadı. İmralı'dan gelen bir işaretle referandum öncesinde tutum değişikliğine girmek demokratik değildir." açıklamalarında bulundu.

Siz hangi cephedesiniz sorusuna Kurtulmuş, "Ben millet çephesindeyim." cevabını verdi. Başbakan Erdoğan'ın 'Bi taraf olan bertaraf olur' sözünü anti demokratik bulduğunu kaydeden Kurtulmuş, "Bu ifadenin evet kampanyasına hiçbir faydası yoktur." dedi.

KAMPLAŞTIRDIKÇA EVET AŞAĞIYA DÜŞER

Referandumdan yüzde 55 ve üstünde evet çıkacağını düşündüğünü belirten Kurtulmuş, BDP'nin Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarına göre evet diyeceğinin hatırlatılması ve bunun hayırlara yarayıp yaramayacağının sorulması üzerine ise "Kamplaştırdıkça evet aşağıya düşer. Seçmenin psikolojisinin doğal bir sonucudur. Hiç kampanya yapmasanız bu Anayasa'ya çoğunlukla evet çıkar. Bizim taban büyük oranda evet diyecektir." cevabını verdi.

Saadet Partisi'nin bölünmeye gitmediğini vurgulayan Kurtulmuş, Erbakan- Abdüllatif Şener görüşmesini son derece doğal buldu. Kurtulmuş görüşmenin içeriğini bilmediğini de belirtti.