Karşıyaka Belediyesi ilk fotoğraf müzesini İzmir'e kazandırıyor
Karşıyaka Belediyesi, kent kültürüne önemli katkılar sağlayacak yeni bir alan oluşturuyor. Daha önce Latife Hanım Anı Evi'ni, Bahçeşehir Koleji işbirl
Bu amaçla düzenlenen protokol imza töreninde konuşan Mert Rüstem; 1997 yılından bu yana derlediği malzemelerin müzede sergilenecek olmasından büyük bir gurur duyduğunu ifade ederken, Türkiye'de defalarca fotoğraf müzesi kurma çabasının başarısız olduğunu ancak çok ciddi ve titizlikle yürütülen bu çalışmanın kalıcı olacağına dikkat çekti.
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ise kent kültürüne ciddi katkı sağlayacak böyle bir çalışmanın yanında oldukları, yıllarca süren bir emekle meydana getirilen koleksiyonu paylaştıkları için Mert Rüstem ve ailesine teşekkür etti. Durak, "2010 yılı sonuna kadar hizmete açmayı planladığımız fotoğraf müzesi, fotoğrafı sevenlerin buluşma mekanı olacaktır. Burada sergilenecek birbirinden değerli nesneler ve malzemeler Karşıyaka'ya turist çekecek, ayrıca öğrencilerin ve çocukların da fotoğrafı tanımalarına ve sevmelerine katkı sağlayacaktır." dedi.
HAMZA RÜSTEM KİMDİR?
Bahaddin Bey, 1897 yılında Girit'te Fotografion Bahaeddin adıyla kurduğu fotoğrafhaneyi 12 yıl sonra yanında çıraklık ve kalfalık yapan Hamza Rüstem'e devretmiş. Rüstem, Girit'teki çalışmalarından sonra mübadele ile birlikte dükkanı İzmir'e taşımış. İzmir'de stüdyo fotoğrafçılığının yanı sıra toptan perakende fotoğraf malzemesi satışı da yapan Rüstem, 1931 yılında ustasının İzmir'de fotoğrafhane açmasıyla adını değiştirip "Hamza Rüstem Fotoğrafhanesi" ünvanı ile çalışmalarını sürdürdü. Savaşın bitmesi ile fotoğrafhaneyi oğlu Nuri Rüstem'e, toptan perakende satışı Küçükoğlu Metin Rüstem'e devretti. Nuri Rüstem yönetiminde fotoğrafhane İzmir'e birçok yenilik getirdi. 1993 yılında Mert Rüstem, fotoğrafhane ve satışı kendi şirketinde birleştirerek firmayı tekrar tek çatı altında topladı.