Mm0'dan Seyhan Belediyesi'ne Asansör Uyarısı

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Hüseyin Atıcı, Seyhan İlçe Belediyesi sınırları içinde yaşanan asansör kazalarının her geçen gün arttığını ve önlem alınmadığını söyledi.

Mm0'dan Seyhan Belediyesi'ne Asansör Uyarısı
Atıcı, yaptığı açıklamada, asansör kazalarının bir "kader" olmadığını, yetkililerin gerekli önlemleri alması halinde bu sorunun çözüleceğini ifade ederek, "Görünen o ki vatandaşlarımızın yaralanmaları Seyhan İlçe Belediyesi yetkilileri açısından çok önemli değil. Kamuoyunun da bildiği gibi, asansörlerde "iç kapı" yönetmelik ve standartlara göre zorunluluktur" dedi.
Seyhan İlçe Belediyesi sınırları içinde sık yaşanan asansör kazalarının devam ettiğini belirten Atıcı, "Önce Adana Seyhan İlçesi, İstiklal Mahallesi Ali Aytaç Apartmanı asansöründe 30 Mayıs 2010 günü meydana gelen asansör kazasında yaralanan 44 yaşındaki Şenay Ürek'in ayağının kabin ile duvar arasına sıkışması, Daha sonra 6 Haziran 2010 günü, Adana Seyhan ilçesi Yeniyurt Mahallesi 81. Sokak Aydınlar Sitesi C blok asansöründe 3 yaşındaki Sude Karaaslan'ın kolunun kabin ile duvar arasına sıkışması, son olarak da 17 Ağustos 2010'da, yine Adana Seyhan ilçesi Aziz Pamukçu İşhanı asansöründe 17 yaşındaki Yunus Kaya'nın kolunun kabin ile duvar arasına sıkışması sayılabilir. Görünen o ki vatandaşlarımızın yaralanmaları Seyhan İlçe Belediyesi yetkilileri açısından çok önemli değil" diye konuştu.
Kamuoyunun da bildiği gibi, asansörlerde "iç kapı" yönetmelik ve standartlara göre zorunluluk olduğunu buna rağmen 2,5 ay içinde yaşanan 3 kazanın da aynı nedenden yani içkapı olmamasından dolayı meydana geldiğini belirten Atıcı, şunları söyledi:
"Yaralanan vatandaşlarımız belediye yetkililerinin görevlerini yerine getirmemesinden dolayı yaralanmıştır. İlgili yasa ve yönetmeliklere göre, ilçe belediyeleri asansörlerin yıllık kontrollerini yapmakla ve yapılıp yapılmadığını kontrol etmekle görevlidir. Yine apartman yöneticileri bu kontrolleri yaptırmakla görevlidir. Meydana gelebilecek yaralanma ve ölümle sonuçlanabilecek kazalardan önce ilçe belediyeleri daha sonra apartman yöneticileri hukuken sorumludur. Asansör kazaları bir "kader" değildir. Yaşanan kazalar asansöre binmenin "doğası gereği" de değildir. Yetkililerin gerekli önlemleri alması halinde bu sorun çözülecektir. Seyhan İlçe Belediyesi'ne sorumluluklarını ve görevlerini tekrar hatırlatıyoruz. Önlem almak için ölümlü kazaların olmasını beklemeyin. Baştan savma kontroller yasal sorumluluklarınızı ortadan kaldırmaz. MMO Adana Şubesi, yetkililerin, gerekli önlemleri almaması sonucu yaralanan vatandaşlarımıza talepleri halinde gerekli hukuki yardımda bulunmaya ve Seyhan İlçe Belediye'sine, bu konuda uzman ve yetkili meslektaşlarımız eliyle, her türlü teknik ve mesleki desteği vermeye hazırdır."