Wikileaks baskılara rağmen pes etmiyor

Afganistan'daki ABD ordusunun faaliyetlerine ilişkin çok gizli belgeleri yayımlayarak gürültü koparan Wikileaks internet sitesi baskı ve tehditlere rağmen pes etmiyor. Afganistan savaşıyla ilgili olarak daha önce 77 bin gizli belgeyi yayımlayan wikileaks adlı internet sitesi, kalan 15 bin belgeyi daha yayınlamaya hazırlanıyor.

Afganistan'daki ABD ordusunun faaliyetlerine ilişkin çok gizli belgeleri yayımlayarak gürültü koparan Wikileaks internet sitesi baskı ve tehditlere rağmen pes etmiyor. Afganistan savaşıyla ilgili olarak daha önce 77 bin gizli belgeyi yayımlayan wikileaks adlı internet sitesi, kalan 15 bin belgeyi daha yayınlamaya hazırlanıyor. Wikileaks. Tüm dünya bu internet sitesinden söz ediyor. Ülkelerin ve dev şirketlerin korkulu rüyası. Halka ait ilk istihbarat örgütü...

Gönüllü muhbirleri ve köstebekleri kullanarak her tür gizli belgeyi üç yıldır internette yayınlıyor.

2006'dan beri yayınlanan gizli belgelerin sayısı 1.2 milyon... Genel Yayın Yönetmeni Julian Assange. Fizik ve matematik tahsili görmüş... Avustralyalı gazeteci, bilgisayar programcısı, hacker... Anne-babası Vietnam Savaşı karşıtı eylemci.

Kendisini internet aktivisti olarak tanımlıyor. Pentagon'un en çok aradığı adam...

Afgan savaşına dair son belgeler sızdırılmadan önce ABD istihbaratından gelen "tarafsız bir ülkede ajanlarımızla buluş" önerisini geri çevirdiği konuşuluyor.

Assange telekonferans yöntemiyle yaptığı son açıklamayla Afganistan savaşıyla ilgili olarak kalan 15 bin belgeyi daha yayınlamaya hazır olduğunu duyurdu.

Belirli bir tarih henüz yok ancak ABD Savunma Bakanlığı diken üstünde, çünkü Assange'ın açıklayacağı 'o belgeleri' bakanlık istiyordu.

Pentagon yaptığı duyuruyla Wikileaks'in bu belgeleri yayımlamasıyla birlikte El-Laide ve Taliban gibi güçlerin güvenlik duvarını aşmasının daha kolay olacağını savunuyor.

Wikileaks ise sızdırılan belge ve bilgilerin kaynağı açıklamıyor. Kaynaklar gizli tutulduğundan Wikileaks'e sürekli belge akıyor.

Belgelerin doğruluğu ve gerçekliği kanıtlanınca internete servis ediliyor.

Site için çoğu gönüllü 800 kişi çalışıyor. Site yıllık 200 bin euro masraflarını bağışlarla karşılıyor.
 
Wikileaks'in kamuoyuna sızdırdığı bilinen en çarpıcı görsel materyal, 2007de Bağdat'ta amerikan helikopterinden açılan ateşte iki Reuters muhabiri dahil 11 sivilin öldüğü görüntülerdi.