Limak, Kosova'nın kapısını aldı

Priştina- Avrupa'nın en genç cumhuriyeti Kosova'nın başkenti Priştina'dayım.


Priştina- Avrupa’nın en genç cumhuriyeti Kosova’nın başkenti Priştina’dayım. Priştina Havalimanı, Anadolu’daki henüz yatırım görmemiş her hangi bir terminalden farksız. Çok yakında, Türk işadamının eli değecek, 140 milyon avroluk yatırımla yepyeni tesise kavuşacak.
2.5 yıl önce, 17 Şubat 2008’de bağımsızlığını ilan eden Kosova’nın yetkilileri, Priştina Uluslararası Havalimanı’nı ‘Yegâne önemli kapımız’ olarak nitelendiriyor. Bu kapı şimdi İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın da yatırımcısı olan Limak Grubu’na teslim edildi.
Havalimanın imtiyaz sözleşmesinin imzalanmasına tanıklık ediyoruz. Kürsüde Kosova Ulaştırma ve Telekomünikasyon Bakanı Fatmir Limaj, Ekonomi Bakanı Ahmet Shala ve Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız.
Kosovalı bakanlar, “Kosova’nın ilk anlaşması” diyor. İlk özelleştirme değil. Bir nevi yap-işlet-devret modelinin uygulandığı ilk büyük anlaşma.
Havalimanı projesine iki yıl önce start vermişler. İhaleyi kazanan Limak Konsorsiyumu (yüzde 90 Limak, yüzde 10 Aaroport de Lyon’dan oluşuyor) 12 Ağustos’ta imtiyaz sözleşmesini imzaladı.
180 gün içinde inşaatın projesi, finansman modeli gibi yükümlülüklerini yerine getirecek. En geç 180 gün sonra mevcut havalimanının işletmesini devralacak, yeni havalimanının inşaatına başlayacak.
Limak, 140 milyon avroluk yatırımla, 27 bin metrekarelik kapalı alanlı yeni terminal binası, 77 bin metrekarelik apron, yeni hava trafik kontrol kulesi, havalimanı ulaşım yollarının rehabilitasyonu, otopark inşası yapacak. Yatırım süreci 2012’ye kadar sürecek.
Havalimanını 20 yıl işletecek, bu arada cirodan yüzde 18’den
başlayıp, yüzde 52’ye çıkan bir oranla (ortalaması yüzde 39) Kosova
devletine pay verecek.
Toplantıda dikkat ettim, Kosovalı bakanlar yeni havalimanına, yeni kapıya kavuşacaklarının keyfinin yaşıyordu. Daha da büyük keyifle vurguladıkları bir nokta vardı:
Cirodan alacakları payın 20 yıl içinde 400 ile 450 milyon avro arasında olması.
Bir de şunu vurguladı Kosovalı bakanlar:
“Havalimanı, ülkemizin kalkınmasının modeli olacak.”

Dalgalanan Türk bayrağı
Önce Kosova Başbakanlık binasında, hükümet üyeleriyle Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Bacaksız’ın sözleşmeyi imza attığı toplantı salonundaki bayraklar dikkatimi çekti. Arkada Kosova’nın bayrağı, Türk bayrağı, konsorsiyumun yüzde 10 ortağı olan Aeroport de Lyon’dan dolayı Fransız bayrağı.
İki bayrak daha var: Biri Avrupa Birliği bayrağı, ki doğal. Kosova da coğrafyasında bulunduğu Avrupa’nın birliğine katılma hayali kuruyor.
Bir bayrak daha var: ABD bayrağı. Konumuzla alakası yok ABD’nin ama bayrağı var.
Kosova’ya ABD’nin verdiği destekten ve Kosovalıların duyduğu sempatiden kaynaklanıyormuş.
Başkent Priştina’da Prizren’e birkaç saatliğine de olsa gidiyoruz. Yol boyunca kimi otellerin kapısında da dalgalanıyor bizim bayrağımız ve yanında ABD bayrağı.
Kosova Ekonomi Bakanı Ahmet Shala, daha çok Türk bayrağının dalgalanmasını istiyor. Şu vurguyla birlikte:
“Umarım Limak’ın yatırımı başka Türk yatırımlarının da ülkemize gelmesinin yolunu açar.”
Vaadi de var:
“Her türlü izin, ruhsat, belge sürecini hızlandırılmış bir biçimde yerine getireceğiz, yatırımları teşvik edeceğiz.”

Türkiye için de Kosova bir kapı
Priştina’dan, Pirizren’e yol boyunca hayran hayran seyrediyoruz, bakir toprakları. Dönüşte dağ yolunu kullanıyoruz. Karadeniz’in yeşilin her tonundaki doğa harikasını andırıyor.
Savaştan önce, Yugoslavya zamanında varlıklıların kayak yapmaya gittiği favori mekânlarıymış. Şimdilerde tesisler eski. Hava tertemiz, doğa muhteşem, adeta fazla oksijen çarpıyor hepimizi. Ekipte çoğunluk buralarda tatil hayali kuruyor.
Limak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız espri yapıyor:
“Buraya biz asıl otel yapalım.”
Limak İcra Kurulu üyesi ve Limak İnşaat’ın uluslararası projelerden sorumlu Genel Müdürü Haldun İyidil (Limak’ın Sezai Bacaksız ile birlikte ortağı Nihat Özdemir’in kayınbiraderi) bir süredir inşaat projeleri nedeniyle Suudi Arabistan’da yaşıyor.
Kosova, onu da heyecanlandırmış. “Burası bizler için de kapı olacak” diyor.
Sırbistan, Karadağ, Makedonya, Arnavutluk ile sınırı olan
Kosova, komşularda iş alabilmek için uygun bir kapı.