Denizli'de Tarih Aydınlanıyor

Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından yürütülen arkeolojik kazıları yerinde inceleyen EÜ Rektörü Prof

Denizli'de Tarih Aydınlanıyor
Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından yürütülen arkeolojik kazıları yerinde inceleyen EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz Denizli'nin Çivril ve Kale ilçelerindeki arkeolojik alanlarda incelemeler yaptı. Ege Üniversitesi yönetimi Edebiyat Fakültesi tarafından çalışmaları yürütülen arkeolojik kazı alanlarındaki incelemelerini sürdürüyor. EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süer Anaç, Genel Sekreter Prof. Dr. Bülent Özkan ve Yapı İşleri Daire Başkanı Zafer Gücin'in katılımlarıyla Denizli'nin Çivril ilçesindeki Beycesultan Höyüğü ile Kale ilçesindeki Tabae kazı alanında incelemelerde bulundu.
Denizli Çivril'de üniversite yönetimini kazı çalışmalarını sürdüren ekibin başı olan Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eşref Abay karşıladı. Kazı alanını gezdirerek bilgi veren Doç. Dr. Eşref Abay, Beycesultan Höyüğü'nde kazı çalışmalarının üç yıl önce başlatıldığını söyledi. Doç. Dr. Abay "Beycesultan'nın dünya literatüründe çok önemli ve ünlü bir arkeolojik alan. Yukarı Menderes Havzası içinde yer alan höyükte buğday fosilleri ambar ve saray, tapınak kalıntılarına rastladık. Höyük Dışkent - Kale olarak iki ayrı alan halinde kazılacak. Biz çalışmalarımıza Kale'den başladık. Belediye'den kazı alanının güvenliği konusunda yardım ve kazı evi talebinde bulunuyoruz" dedi.
Daha sonra Çivril Belediye Başkanı İbrahim Hakkı Aslan ile görüşen Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, belediyelerden çok büyük destekler beklediklerini ifade etti. Halkın kazı alanlarını sahiplenmesi ve bu alanların korunması konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, bu konuda en büyük desteği yerel yönetimlerden beklediklerini söyledi. Belediye Başkanı İbrahim Hakkı Aslan ise "Çivril'in geleceği için önemli olan kazıların sonuçlanması. Çalışmalar sonunda gün ışığına çıkacak tarihle turizme ve ilçemize çok değerli katkılar sağlanacak. Bunun için de gereken katkıyı sağlamayı sürdüreceğiz" dedi.
Daha sonra Denizli'nin Kale ilçesine geçen Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve beraberindekiler Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca'yı ziyaret ederek süren kazılar hakkında bilgi alışverişinde bulundular. Ardından E.Ü Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bozkurt Ersoy eşliğinde Tabae alanı gezildi. Kazının başkanlığını da yürüten Prof. Dr. Ersoy kazıların 2007 yılından beri devam ettiğini belirterek "Burası Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı uygarlıklarını içinde barındıran çok zengin bir kazı alanı. Çalışmalarımız sürecek" diye konuştu.
Tabae alanında çıkartılan eserleri inceleyen Prof. Dr. Yılmaz böyle geniş bir kazı alanını görmekten çok memnun olduğunu belirterek "Burada ki kazı ekibine destek vermek için geldim. Burada birkaç yıl içerisinde çok farklı bir Kale görebiliriz. Ancak bunun için sponsor desteği şart. Ayrıca yerel halkın katkısı ve burayı koruması çok önemli. Kazılar üç ay sürüyor. Geri kalan dokuz ay burası yöre halkına emanet. Kazı çalışmalarıyla tarihi eserler ortaya çıktıkça Kale ve Çivril'in çehresi değişecek." diye konuştu. Prof. Dr. Yılmaz'a üç yıllık kazı raporlarının sunulmasının ardından gezi tamamlandı.