Cumhurbaşkanı, yasaların engelleyemediği boğaz tankerler geçişlerinin STK'larca engellenilmesini istedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 12 ülkeden 120 sporcunun katıldığı 21. Cumhurbaşkanlığı Yelken Yarışmaları'nın startını verdi. Yarışma öncesi yaptığı konu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 12 ülkeden 120 sporcunun katıldığı 21. Cumhurbaşkanlığı Yelken Yarışmaları'nın startını verdi. Yarışma öncesi yaptığı konuşmasında boğazdan geçen tankerlere dikkat çeken Abdullah Gül, "Uluslararası hukuk ve anlaşmalar bu tankerlerin geçişine izin veriyor. Fakat Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve basın örgütleri, çevre bilinci ile hukukun engelleyemediği yanlışların önüne geçmelidir." dedi.

İstanbul Yelken Kulübü tarafında Kadıköy Fenerbahçe'de düzenlenen yelken yarışmaları başladı. Bir hafta sürecek olan yarışlara 12 ülkeden 60 yerli, 60'da yabancı yarışmacı katılıyor. Yarışları başlatmak için kulübe gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk olarak yetkililerden bilgi aldı.

Abdullah Gül, İstanbul Yelken Kulübü'nün Cumhuriyet tarihi ile yaşıt olduğuna değindi. Kulübün Türkiye'ye çok sayıda olimpiyat madalyası kazandırdığını belirten Gül, "Halkımız bunu çok fazla bilmiyor. Olimpiyat deyince güreşte kazanılan madalyalar hatırlanıyor. Aslında olimpiyatlarda en fazla madalyayı yelkenli kazanmıştır. Bu Türkiye'nin çok gurur duyduğu bir gerçektir." diye konuştu.

Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen millet olarak denizle fazla kaynaşılamadığına değinen Abdullah Gül, bunu değiştirmek için yelken kulübünün görev yaptığını aktardı. Gençlere tüm spor dallarının kazandırılması gerektiğine işaret eden Gül, "Spor deyince aklımıza hemen futbol geliyor. Fakat gençlerimizin her türlü spor alanında faaliyet göstermesi gerekiyor. Son zamanlarda basketbola ilginin arttığını görüyorum. Bu beni çok mutlu ediyor. Denizi, sporu sevmek, bunlara esasında hepimizin önem göstermesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

Konuşmasının sonunda İstanbul Boğazı'ndan geçen tankerleri gösteren Gül sözlerini şöyle sürdürdü: "Şuanda denizin üzerinde yelkenlileri görüyorsunuz. Fakat arka tarafta ufukta tankerler geçiyor. Uluslararası hukuk ve anlaşmalara göre tankerlerin boğazda ilerlemesine izin veriliyor. Fakat bazen hukukun engelleyemediği yanlışlıklar oluyor. STK'lar ve basın, çevre bilinci ile bu yanlışlıkları engellemelidir. Öğrenci olduğum yıllarda tanker kazası olmuştu. Tankerden akan yakıt günlerce engellenememişti. O dönemde geçen tanker ve taşınan yakıtın oranı bile boğaza zarar vermeye yetmişti. Şimdi geçen tanker sayısı düşünüldüğünde durumun ne kadar ciddi olduğu daha da anlaşılıyor."

Konuşmaların ardından yarış startını veren Gül, yelken sporu yapan çocuklarla bir süre sohbet etti.