Saanen keçisi besicinin yüzünü güldürecek
Kastamonu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfı(SYDV), İl Tarım Müdürlüğü ve Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Saane
Proje, İl Tarım Müdürlüğü'nce gerçekleştiriliyor, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından finanse ediliyor ve Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından destekleniyor. Proje kapsamında 14 aileye aile başına 16, toplamda 224 adet Saanen cinsi damızlık keçi, aile başına bir adet teke, yine aile başına 750 kg kesif yem verilecek. Proje 2 yıl ödemesiz geriye kalan 6 yıl ödemeli toplam 8 yılda tamamlanacak.
Başvuruların ardından SYDV tarafından belirlenen 14 hak sahibi çiftçiye İl Tarım Müdürlüğü'nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya İl Tarım Müdürü İhsan Emiralioğlu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Uğur Başak, Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Davut Afatoğlu, İl Tarım Müdürü İhsan Emiralioğlu, Proje ve İstatistik Şube Müdürü Erkan Dana, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Vekili İlhan Uzun, koyun yetiştiricisi çiftçiler ve konu uzmanı teknik personel katıldı.
"SAANEN KEÇİSİ BÖLGE İKLİM VE COĞRAFYASINA MÜSAİT"
Toplantıda ilk sözü alan İl Tarım Müdürü İhsan Emiralioğlu, Saanen keçisinin bölge iklim ve coğrafyasına müsait, sütünün pazarlaması yüksek, doğum oranı yüksek bir hayvan olduğunu belirterek veriminin kendi borcunu ödeyeceğini belirtti.
Projenin başarılı olmasını istediklerini ifade eden Emiralioğlu, "Bu proje İl Tarım Müdürlüğü'nün yüz akı olsun." dedi. Saanen keçisinin nazik bir hayvan olduğunu belirten Emiralioğlu, bu hayvanlara iyi bakılmasını istedi. Yetiştirici çiftçileri zaman zaman ziyaret edeceklerini dile getiren Emiralioğlu, "İyi bakım ve besleme şartlarını yerine getirin, süt satalım." diye konuştu.
"PROJENİN TOPLAM MALİYETİ 15 BİN LİRA"
SYDV Müdürü Uğur Başak ise proje kapsamında 14 aileye aile başına 16, toplamda 224 adet saanen cinsi damızlık keçi, aile başına bir adet teke, yine aile başına 750 kg kesif yem vereceklerini kaydetti. Başak, projenin toplam maliyetinin 15 bin lira olduğunu belirtti.
Yetiştiricilere saanen keçilerinin bakım sürecinde kendileriyle ve İl Tarım Müdürlüğüyle irtibatta olmalarını isteyen Başak, 6 aylık dönemler halinde çiftçileri ziyaret edeceklerini belirtti. Başak daha önce bu projeden yaklaşık 400 çiftçiyi yararlandırdıklarını, önceki uygulamalarda yüzde 60'lık bir başarı sağlandığını ifade etti. Başak, Türkiye genelinde bu düzeyde bir başarı sağlayan başka il olmadığını söyledi.
Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Davut Afatoğlu da Tarım Bakanlığı'ndan saanen keçisiyle ilgili kendi projelerinin de kabul edildiğini, ilde saanen keçisi sayısında 1000'i bulacaklarını ifade etti.