(özel Haber) - 70 Yıllık Ocak Sönmek Üzere

Nazar boncuğu üretimiyle tanınan İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Görece köyündeki boncuk üreticileri, Çin boncuklarına ve Türk üreticilerin plastik boncuklarına karşı direniyor

Nazar boncuğu üretimiyle tanınan İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Görece köyündeki boncuk üreticileri, Çin boncuklarına ve Türk üreticilerin plastik boncuklarına karşı direniyor. Geçimlerini bu işten sağlayan köy halkı, yetkililerden destek istedi.
İzmir'de 70 yıldır boncuk üreten köy halkı, Çin'in boncuk üretmesi ve plastik boncukların ortaya çıkması ile birlikte büyük sıkıntı içine girdi. El emeği göz nuru ile işlenen nazar boncuğunun piyasada artık rekabet görmediğini ifade eden 40 yıllık üretici Rasim Altmışkara, eskiden köyde 15 boncuk ocağının olduğunu belirterek, artık bu ocakların söndüğünü dile getirdi. Altmışkara, "Nazar boncuğu ihracatımız maalesef yok, ama bu konuda hem hükümetimizden hem de Turizm Bakanlığımızdan gerekli desteği
görürsek yurtdışı ülkelerine ihracatımızı gerçekleştirebiliriz. Turistik yerlerde bize boncuk satma izini verilirse, biz yurtdışına da ihracat yapabiliriz. Ayrıca Çin malları bize çok sıkınıt veriyor. Çin'deki mal gelişini durduramayız. Bu konuda oldukça sıkıntılıyız ve gerekli desteği görmek için yetkililere sesleniyoruz" dedi.
40 yıldır boncuk yapımı ile uğraşan Altmışkara, boncuk yapımının ustadan oğla geçerek devam ettiğini dile getirerek, "Türk halkı Çin malını çok seviyor. Bir ocakta 4 usta çalışırdı. 15 ocak söndü onlarca insan işsiz kaldı. 40 Türk Lirası harçlık almıyoruz. Bu işin sıcağı, pisliği umurumuzda değil. Seçim zamanı bütün belediyeler geliyor. Seçim bitti mi uğrayan yok. Siyasetçiden kimseye hayır gelmez kardeşim" diye konuştu.
Yıllardır Çin'le piyasada yarış halinde olduklarını söyleyen Altmışkara, "Turistik bölgelerde boncuk ocağı açmamıza izin verilirse, üç-beş kuruş para kazanabiliriz. Biz bu durumda devletimize vergi vererek yardım ediyoruz. Ama biz de artık yardım bekliyoruz. Avrupa el sanatına çok önem veriyor. Ama Türk halkı için el sanatı önemli değil. Yetkililerden bize yardım etmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.