Akbank'tan Türkerler'e 101 milyon dolarlık 'yenilenebilir' kredisi

Akbank, Türkerler Holding'e yenilenebilir enerjide kullanılmak üzere 101 milyon dolar kredi tahsis etti.

Ankara Rixos Otelde gerçekleştirilen i

Akbank, Türkerler Holding'e yenilenebilir enerjide kullanılmak üzere 101 milyon dolar kredi tahsis etti.

Ankara Rixos Otelde gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Amacımız; Türkiye'nin 100. yıl dönümünü kutlayacağı 2023 yılında özellikle yerli kaynakların rüzgâr, hidrolik, jeotermal ve güneş enerjisinin her birinin etkin bir şekilde kullanıldığı bir enerji verimliliği haritası çıkarabilmek. Bugün aslında buna hizmet eden bir projenin imza töreninde bulunuyoruz. Global krizin önemli olduğu bir dönemde yapılan bu anlaşmanın hem proje sahiplerine hem enerji sektörüne hem de ülkemize hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Türkiye ekonomisindeki büyüme ve enerji kullanım oranları göz önüne alındığında önümüzdeki 20 yıl içerisinde enerji sektörünün 3 katı kadar büyümesi gerektiğinin altını çizen Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Akbank'ın Türkiye'de yenilenebilir enerji sektörüne finansman sağlayan ilk 3 banka arasında yer aldığını ve sektörün önemli bir destekçisi olduğunu belirtti. Proje için her iki tarafı da tebrik etti.

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli, Türkiye'nin öncelikleri arasında yer alan enerji sektöründe gerçekleştirilen bu yatırıma destek verdikleri için çok mutlu olduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Türkerler Holding'in, Kayabeyi Barajı ve Akıncı Hidroelektirk Santrali Projesi ile Yayla Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali Projesi yatırımlarının finansmanını gerçekleştireceğimiz için çok memnunuz. Kredileri 101 milyon dolar tutarında toplam 12 yıl vadeli olarak tahsis ettik. Enerji sektöründeki yatırımları desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye'nin projeksiyonu çerçevesinde, enerji yatırımları öncelikli konularımızdandır. Ülkemiz ekonomisinin de gelişmesine paralel olarak enerji talebimiz hızla artıyor. 1990-2008 arasındaki 18 yıllık ölçekte ortalama büyüme yüzde 4 olarak gerçekleşti. Hükümet tahminleri, önümüzdeki 10 yıl içinse yıllık yüzde 4 civarında bir artış öngörüyor. Şu an ülkemizdeki mevcut yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimindeki payı çok düşük seviyede. Hükümet, yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payını 2023'e kadar artırmayı hedefliyor. Yenilenebilir enerji, ana cazibe kaynağı olacak."

Kayabeyi Barajı ve Akıncı Hidroelektrik Projesi kapsamında, 77,5 MW gücünde tesis edilecek Hidroelektrik Santrali'nin her yıl ortalama 340,3 GWh, Yayla Regülatörü ve Hidroelektirk Santrali Projesi" kapsamında 5,10 MW gücünde tesis edilecek. Hidroelektrik Santrali'nin ise her yıl ortalama 22 GWh elektrik üretmesi planlanıyor. Böylece, söz konusu projelerin tamamlanmasıyla birlikte, iki santralin toplam ulaşacağı üretim kapasitesi yaklaşık 362,3 GWh olacak.