"Erkek hemşireler Türkiye'de bir ihtiyaç, bu bölümü seçenler işsiz kalmayacak" (Özel)

Lisans Yerleştirme Sıvavı (LYS) sonrasında sonuçların açıklanmasıyla birlikte öğrenciler tercih heyecanını yaşamaya başladı. Tercihlerde ise öğrencile

  Lisans Yerleştirme Sıvavı ( LYS ) sonrasında sonuçların açıklanmasıyla birlikte öğrenciler tercih heyecanını yaşamaya başladı . Tercihlerde ise öğrencilerin dikkat ettiği konuların başında istihdam imkanı bulunuyor . Sağlık alanında yapılan yatırımlar ve bu bölümdeki istihdam açığının fazlalığı ilgili bölümlere talepleri artırıyor . Bunlardan biri de hemşirelik . Şu anda Türkiye ' de 97 bin civarında hemşire görev yaparken Sağlık Bakanlığı bu sayının 2023 yılına kadar iki katına çıkarılmasını hedefliyor . Dünya Sağlık Örgütü ' nün ( WHO ) raporlarına göre Amerika ve Avrupa ' da 100 bin kişiye 730 civarında hemşire düşerken Türkiye ' de bu sayı 130 ' larda kalıyor .

Hemşirelik alanında Yüksek Öğretim Kurulu ( YÖK ) , kaldırılan erkek hemşirelik kontenjanı 2006 ' da hatasını anlayarak tekrar hemşireliğe erkek öğrenci alınmasına karar verdi . Hemşirelik Yüksekokulu akademisyenleri ise " Hemşirelik artık kadın mesleği değil , istihdam için erkek hemşirelere de ihtiyaç var . " açıklamasında bulunuyor . Akademisyenler , erkek öğrencilere seslenerek , bu bölümü seçmeleriyle birlikte gerek özel sektör gerekse devlette iş imkanlarının çok rahatlıkla olabileceğini işaret ediyor . Sivas Cumhuriyet Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada ise hem akademisyenlerin hem de kadın hemşirelerin meslekte erkekleri de yüzde 80 oranında görmek istemesi talebin gerekliğini gözler önüne seriyor .

Türkiye , erkek hemşirelik konusunda henüz yabancı olmasına karşın , Amerika ve Avrupa ' da bu meslek dalında erkeklerin varlığı da ön plana çıkıyor . Çünkü çalışma şartları ve cinsiyet ayrımcılığının kaldırılmasıyla birlikte erkekler de artık sağlık alanının önemli parçalarından hemşirelik mesleğine yöneliyor . 4 yıllık eğitim verilen hemşireler , sadece hastanelerde değil , bakanlık bünyesinde ya da kurumlarda görev alabiliyor . Hatta Türkiye ' de hemşirelik yüksekokullarının artmasıyla birlikte buralarda akademisyen olarak da istihdam edilebilme imkanlarına kavuşuyor . Fatih Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu öğretim görevlileri Demet Aktaş ve Nesibe Yeşilçam , Türkiye ' de hemşire ihtiyacına işaret ederken , artık bu alanda erkeklerin de rahatlıkla görev yapabileceğini söylüyor . Fatih Üniversitesi ' nin sağlık alanında önemli bir yerinin olduğuna dikkat çeken Aktaş ve Yeşilçam , erkeklerin ön yargılarını kırarak , istihdam imkanının çok olduğu bu bölüme erkeklerin de rahatlıkla girebileceğini belirtiyor . Dünyanın birçok yerinde erkek hemşirelerin bulunduğunu hatırlatan Aktaş ve Yeşilçam , Türkiye ' de de artık erkek hemşirelerin görev yapabileceğini söyledi . Sağlık hizmetlerine talebin her geçen yıl arttığına ve devletin de buna göre politikalar ürettiğini aktaran Fatih Üniversitesi öğretim görevlileri , " Erkek hemşireler ile birlikte hastalar tercih etme hakkına sahip olabilecek . Hemşirelik beden gücü de gerektiriyor ve erkekler de bu alanda önemli bir rol görev alacak . Ayrıca erkek hemşirelerin olması meslekte işbirliğini de olumlu yönde etkileyecek . " açıklamasında bulundu .

Fatin Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu ' nun Türkiye ' de önemli bir yeri bulunduğuna vurgu yapan Aktaş ve Yeşilçam , " Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi ' nin bulunması , İngilizce eğitim verilmesi , öğrenci değişim programlarıyla birlikte yurtdışında mesleklerini geliştirmeleri üniversitemizin avantajlarından sadece birkaçı . Ayrıca kütüphane hizmetleri ve sağlık sektöründe önemli isimlerin üniversitemizde bulunması , hemşirelik bölümü öğrencileri için mesleki noktada önemli bir fayda sağlayacak . " dedi .