Terminatör, Kaliforniya heyetini kurtarmaya çalışıyor - DÜNYA

ABD'nin Kaliforniya eyaleti Valisi Arnold Schwarzenegger, eyalet meclisinin bütçe yasasını halen onaylamaması nedeniyle ''acil mali durum'' ilan etti.


ABD'nin Kaliforniya eyaleti Valisi Arnold Schwarzenegger, eyalet meclisinin bütçe yasasını halen onaylamaması nedeniyle ''acil mali durum'' ilan etti.
Dünyanın sekizinci büyük ekonomisine sahip Kaliforniya eyaleti, 19 milyar dolar tutarında bütçe açığıyla karşı karşıya bulunuyor. Kaliforniya eyalet meclisi üzerinden beş hafta süre geçmesine rağmen, bütçe yasasını henüz onaylamadı.


Schwarzenegger, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ''19 milyar dolarlık bütçe açığı sorunumuzla ilgili bir bütçenin olmadığı her gün Kaliforniya mali çöküşe biraz daha yaklaşıyor'' ifadesini kullandı.

Bütçe yasası kabul edilmezse eyalet yönetiminin Ekim ayına kadar nakit parasının kalmayacağını belirten Schwarzenegger, ''Nakit durumumuz bana, bütçe yasasını imzalayacağım zamana kadar bir kez daha kamu çalışanlarını ücretsiz izne çıkarmaktan başka seçenek bırakmıyor'' dedi.

Schwarzenegger, böylece onbinlerce kamu işçisinin Cuma günleri olmak üzere her ay üç günü ücretsiz izinli sayılması talimatı vermiş oldu.

Bütçe yasası eyalet meclisinde kabul edilinceye kadar kamu çalışanları Ağustos ayından başlamak üzere her ayın ikinci, üçüncü ve dördüncü cuma günlerinde ücretsiz izinli sayılacak. Eyaletteki 237 bin çalışanın 150 bin kadarını etkileyecek uygulamayla ayda 150 milyon dolar tasarruf yapılacağı tahmin ediliyor.

Schwarzenegger, Şubat 2009'da da kamu çalışanlarının her ay üç gün ücretsiz izne ayrılmasına karar vermiş, kamu çalışanları toplam 46 gün ücretsiz izne çıkarılmış ve uygulama geçen ay sona ermişti. Eyalet yönetimine göre, bu uygulamayla geçen yıl 2,2 milyar dolar tasarruf yapıldı.

Kaliforniya Otoyol Devriyesi ile İtfaiye ve Orman Koruma İdaresi gibi kamu güvenliğini ilgilendiren kuruluşlar ile vergi toplayan kuruluşlarda çalışanlar bu uygulama dışında tutulacak.

Star Gazete