İtalya'da hükümet krizin eşiğinde

İtalya'da Başbakan Silvio Berlusconi ve Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini arasındaki görüş ayrı...


İtalya'da Başbakan Silvio Berlusconi ve Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini arasındaki görüş ayrılıkları, hükümeti krizin eşiğine getirdi.

Berlusconi önderliğindeki Özgürlükçü Halk Partisi (ÖHP), Fini hakkında henüz ihraç talebinde bulunmamakla birlikte, "Fini'nin kurmayları" olarak görülen üç parlamenterin partiden ihracını istedi. Berlusconi, Fini'ye yakın bazı parlamenterlerin, parlamentoda ayrı bir grup kurma olasılığıyla ilgili, "Hükümet risk altında değil. Kabinede değişiklik düşünmüyoruz. Fini'nin arkadaşları hükümette iyi çalışıyorlar. Onların sadakatlerinden kuşkum yok. Yola aynı kadroyla devam edebiliriz" dedi.

İtalya, Temsilciler Meclisi'nin yaz tatiline girme arifesinde en hareketli günlerinden birini yaşadı. ÖHP bünyesinde Fini yanlılıklarıyla ön plana çıkan parlamenterler, Senato ve Meclis'te ayrı bir siyasi grup oluşturmak için kolları sıvamayı kararlaştırdı. Yeni siyasi oluşumun, büyük bir olasılıkla, "Ulusal Hareket Partisi" ismini taşıyacağı belirtildi. Fini'nin, Berlusconi tarafından dışlanmasına rağmen Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevinden istifa etmeyi düşünmediği de öğrenildi.

Berlusconi ve Fini, 2008 genel seçimleri öncesinde merkez sağın tek çatı altında toplanmasında önemli rol oynamışlardı. Berlusconi liderliğindeki Forza İtalya Partisi'nin (FİP) ve Fini liderliğindeki Ulusal İttifak Partisi'nin (UİP) tek çatı altında birleşmesi, ÖHP'nin doğuşunu beraberinde getirmişti. Genel seçimde yüzde 37 oy alan ÖHP'nin, Kuzey Birliği Partisi'yle koalisyon kurarak iktidar olması, Berlusconi'nin başbakanlık, Fini'nin temsiler meclisi başkanlığı koltuğuna oturmasını beraberinde getirmişti.

Berlusconi, Fini'yle görüş ayrılıklarının uzun süredir devam etmesinin ardından dün yaptığı açıklamada, iplerin artık kopma noktasına geldiğini duyurmuştu. Fini'yi "meclis başkanı olmasına karşın siyasi lider gibi davranmakla" suçlayan Berlusconi, "Fini'yle arayı düzeltmeye çalıştıysak da bu mümkün olmadı. Kendisi bir muhalefet lideri gibi, çoğu kez solla uyum içinde hareket ediyor. ÖHP olarak, onun yüzünden parçalanmışlık görüntüsü vermeyi kabul edemeyiz. Parti içinde ayrı bir parti gibi davranılmasına izin vermeyiz" demişti.

İtalya'da Berlusconi başbakanlığındaki merkez sağ koalisyon, 321 sandalyeli Senato'da 174, 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde ise 344 sandalyeyi elinde bulunduruyor. Fini yanlısı bazı parlamenterlerin ÖHP'den kopmaları durumunda da hükümetin düşmesi riski bulunmuyor.

ÖHP bünyesinde UİP kökenli senatörlerin sayısı 14, milletvekillerinin sayısı ise 34 olarak ifade ediliyor. Ancak UİP kökenli parlamenterlerin tümünün, Berlusconi-Fini anlaşmazlığında ikincisinden yana tavır almadıkları da biliniyor.

Dolayısıyla Fini'cilerin kimisinin ÖHP'den kopmaları, hükümeti zayıflatacak olsa da, parlamentoda rakamlar açısından risk altına sokması beklenmiyor.

Milliyet