İşte Uzan ailesinin nereden nereye dedirtecek hikayesi

Türkiye'nin bir dönemine damga vuran Uzan Ailesi'nin yükseliş ve çöküş hikayesi tam anlamıyla ibretlik!

İşte Uzan ailesinin nereden nereye dedirtecek hikayesi
Uzanlar, Balkan Savaşı sırasında, 1910’da Saraybosna’dan Türkiye’ye, Adapazarı’na geldi. ’Üzüm’ olan soyadını 1960’larda ’Uzan’ olarak değiştirdiler. En büyükleri ailenin de reisi olarak bildiğimiz 1935 Adapazarı doğumlu Kemal Uzan’dı. Yavuz Uzan, ondan 2 yıl sonra; Bahattin Uzan geldi dünyaya.

Aile, Kemal Uzan’ın önderliğinde ilerledi hep.

Kemal Uzan, İstanbul-Sakarya tren hattında çiklet satarak ticarete başladı. 1956’da Yapı Ticaret A.Ş. inşaat firmasını kuran Uzan, kısa sürede devletten işler aldı. Önce göçmen konutları yaptı. Ali Sami Yen Stadı, Afşin Elbistan Termik Santrali, Samsun’daki Hasan Uğurlu Barajı, Akdeniz Oyunları çerçevesinde İzmir’de Halkapınar Olimpiyat Tesisleri’nin inşaatı Uzanlar tarafından yapıldı. Aile, Suudi Arabistan ve Libya’da da önemli işler üstlendi.

ALİ SAMİ YEN ÇÖKTÜ

Bazı rivayetlerde baba Kemal Uzan için, "Yugoslavya’nın kurucusu Mareşal Tito’nun servetini yönetiyor" ya da "Sovyet Merkez Bankası’na ait külçe altınları İstanbul Kapalıçarşı’da paraya çeviriyor" denilse de Uzanlar’ın sermaye birikiminin başlangıcı Ali Sami Yen Stadı’nın yapımına endeksleniyor.
Ali Sami Yen Stadı’nın açılışı 22 Aralık 1964’te Türkiye-Bulgaristan maçı ile yapılacaktır. Maç başlamadan bazı tribünler çöktü. Gazete manşetlerinde artık onun adı vardır. O müteahhit Kemal Uzan’dır. Kemal Uzan’ın işadamı itibarı da ilk yarasını almıştır. Talihsizlik Uzan’ın yakasını bırakmaz; 1971’de de Akdeniz Oyunları’nın yapılacağı tesislerin tribünlerinde yangın çıkar.

SERVETİN KAYNAĞI

Kemal Uzan, Forbes dergisinin 2002 çalışmasına göre 500 zengin listesine 1.3 milyar dolarlık şahsi serveti ile 351. sırada girmişti. 1980’lerden sonra yavaş yavaş tüm ülkenin tanıdığı ’Uzan Hanedanlığı’ bankadan medyaya geniş bir yelpazede söz sahibi oldu. Uzan ailesinin yaklaşık 16 milyar dolarlık bir servete hükmettiği iddia ediliyordu.

Lüks yatlar, milyon dolarlık daireler derken Cem Uzan, ABD’de Bill Gates’e de komşu olmuş, aile 233 şirketi yönetir hale gelmişti. Bazıları:

Telsim : Uzanlar 1994’te kurduğu Telsim’in lisans hakkını 1998’de 25 yıllığına Ulaştırma Bakanlığı’ndan devraldı. Aile ve işbirliği yaptıkları şirketler, 3 milyar dolara yakın yatırıma imza attı.
Uzan grubu Ürdün, Kıbrıs, Azerbaycan ve Kazakistan’da da peş peşe GSM şirketleri kurdu.

ÇEAŞ, Kepez, METAŞ: Çukurova Elektrik ve Kepez hisseleri 1993’te satın alındı.
METAŞ 2 yıl sonra ailenin oldu.

Berke Barajı: Aile tarafından 2002 yılında, Çukurova Elektrik’e ait 7. baraj olarak Ceyhan Nehri üzerinde kuruldu.

Çimento: Kısa sürede 10 çimento fabrikası aldılar.

Star: İlk özel televizyonumuz 1990’da test yayınına başladı. Aile Star TV, Kral TV ve Star Gazetesi ile medyada büyük güç elde etti. Gruba ait 10 adet radyo vardı.

İmar Bankası: Aile 1984’te satın alındı. Kemal Uzan 1 yıl sonra da Adabank’ı kurdu.
Kemal Uzan, 1964’te basını keşfetti. Yeni İstanbul gazetesini satın alan Uzan kardeşler, ünlü gazetecilerini kadrosuna kattı.

Cumhuriyet’in başındaki Erol Dallı bunlardan biriydi. Erol Dallı, o dönemi, gazeteci Nedim Şener’e anlattı. ’’Gazete kuponla daire vermeye karar verir. Kuponlar toplanır. Tiraj 140 binlere çıkar. Sıra ev vermeye geldiğinde makine dairesindeki Salim Usta’ya verilir bir ev. Diğer evler de okurlara verilmez."
Uzanlar, her dönemde daha da büyür. 1960, 1970 ve 12 Eylül darbesine kadar Bir kadim dost’un eli yanlarında olur.

Adalet Partisi Genel Başkanı, eski Başbakan Süleyman Demirel, en önemli isimdi bu konuda. Ahmet Özal’la da önemli ilişkileri oldu.

ÇEAŞ-KEPEZ OLAYI

Uzanlar’ın Çiller döneminde, para basan ÇEAŞ ve Kepez Elektrik’le ilgili yasalara uymadığı anlaşıldı. ÇEAŞ’ın parası ile Uzan Grubu’nun çimento şirketleri hisse senetlerinin satın alındığı ortaya çıktı. Enerji Bakanlığı 12 Haziran 2003’te ÇEAŞ ve Kepez’e el koydu. Uzan’ı ’geçmiş olsun’ diye arayan ilk kişi ’kadim dost’ Süleyman Demirel’di.