Tüprag: 6 bin 500 ton altın rezervimiz var, yılda 200 ton ithal ediyoruz

Tüprag Altın Madencilik A.Ş. Yerel İlişkiler Müdürü Mehmet Murat Yüksel, Türkiye'nin 6 bin 500 ton altın rezervi olmasına rağmen yılda 200 ton altın i

Tüprag Altın Madencilik A.Ş. Yerel İlişkiler Müdürü Mehmet Murat Yüksel, Türkiye'nin 6 bin 500 ton altın rezervi olmasına rağmen yılda 200 ton altın ithal ettiğini söyledi. TÜBİTAK Bilim ve Toplum Dairesi ile Uşak Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Projesi olan "Pamukkale ve Denizli Çevresinde Doğa Eğitimi" çerçevesinde doktora ve yüksek lisans öğrencileri, Tüprag tarafından işletilen Kışladağ Altın Madeni'ni gezdi.

Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Kara'nın başkanlığını yaptığı gezi heyetine, jeoloji mühendisi olan Yerel İlişkiler Müdürü Yüksel bilgi verdi. Kışladağ'ın Türkiye ve Avrupa'nın en büyük maden yatağı olduğunu ifade eden Yüksel, altın başka elementlerle reaksiyona girmediği için işlemesinin çok kolay yumuşak olduğunu, 1 gram altından 80 kilometre dayanıklı tel yapılabildiğini anlattı. Kışladağ'da 240 ton rezerv olduğunu vurgulayan Mehmet Murat Yüksel, "1 ton kayayı işlemden geçirdiğinizde, 1,4 gram altın elde ediliyor. En büyük altın üreticisi ülkeler ABD, Avustralya, Çin, Rusya ve Kanada'dır. Altın madenlerinin gelişmemiş ülkelerde olduğu sanılıyor ancak Avrupa'da 3 tonluk bir madeni bile işletiyorlar." dedi.

Siyanür tartışmaları yüzünden altın madenciliğe çevrecilerin olumsuz bakmasından yakınan Yüksel, siyanürle altın çıkarmanın en çevreci yöntem olduğunu savundu. Yüksel, "Türkiye'nin 6 bin 500 ton altın potansiyel rezervi var. Güney Afrika'dan sonra ikincisiyiz ancak yılda 200 ton ithal ediyoruz. Madenleri hayatımızdan çıkarırsak, taş devrine dönmemiz gerekir. Madeni olmayan bir uygarlık yoktur. Bugün ABD'de 820'den fazla altın madeni var. Kanada'da millî parkın içinde bile maden işletiliyor. Siyanür, madenciliğin yüzde 15'inde kullanılıyor. Altın madenciliğinde 100 yıldır kullanılıyor ancak bir kişi bile siyanürden madenlerde ölmedi." şeklinde konuştu. Kışladağ Altın Madeni'nde, sektörde bilinen en yüksek teknolojik imkânları kullandıklarını anlatan Yüksel, 700 kişinin istihdam edildiğini, 100'ünün mühendis olduğunu vurguladı.

Toplantıdan sonra heyet, maden ocağını gezerek merak ettiği konular hakkında yetkililere sorular yöneltti.