Bakan Yıldız: Türkmenistan ile vize muafiyeti şu an söz konusu değil

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkmenistan ile vize muafiyetinin şu an söz konusu olmadığını ancak vizelerin kolaylaştırılmasına yönelik görüşmelerin sürdüğünü b...



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkmenistan ile vize muafiyetinin şu an söz konusu olmadığını ancak vizelerin kolaylaştırılmasına yönelik görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

Bakan Yıldız, Türk- Türkmen İş Konseyi Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Basın mensuplarının Türkmenistan'la vize muafiyeti konusunda gelişmeleri sorması üzerine Yıldız, "Vize muafiyeti şu anda söz konusu değil, fakat vizenin kolaylaştırılması konusunda görüşmeler yapılıyor." dedi.
''Nabucco gazının tedariki konusunda Türkmenistan ile görüş alışverişinde bulundunuz mu?'' sorusuna karşılık da Enerji Bakanı Taner Yıldız, 13 Temmuz 2009 yılında yapılan tören sırasında Türkmenistan Devlet Başkanı'nın Nabucco'ya Türkmenistan'ın katkı koyabileceğini söylediğini aktardı. ''Nabucco'ya Türkmen gazının girmesi konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Hazar üzerinden gelebilecek böyle bir gazın hangi miktarlarda ve nasıl olacağıyla alakalı görüşmelerimiz devam ediyor." diye konuştu.
İki ülke arasındaki elektrik ticaretinin artırılmasına ilişkin somut adımlar atılıp atılmadığı yönündeki sorulara karşılık Bakan, konuyla ilgili prensipte alınan birtakım kararlar bulunduğunu ifade ederken, şunları söyledi:
''Daha önce Türkmenistan'da doğal gazın üretiminden kaynaklanan elektriğin getirilmesiyle ilgili hususta bir mesafe kat etmemiz gerektiği konusunda bir öngörüşme yapmıştık. Doğalgazdan üretilecek elektriğin yine hem Hazar altından, hem de karayolu ile yaklaşık bin 50 kilometrelik bir mesafe ile buraya getirilmesi konusunda bir projeden bahsediyoruz. Bunun Türkiye açısından doğru olacağı konusunda düşüncemiz var.''
Taner Yıldız, TPAO'nun somut bir proje karşılığında Türkmenistan'daki ofisinin aktif hale getirilmesinin söz konusu olabileceğini belirtti.
(CİHAN)

Zaman