PAGEV: Aşırı değerlenen TL üretimi vuruyor

Son dönemde TL'nin aşırı değerlenmesiyle gündeme gelen kur tartışmalarına plastikçiler de katıldı. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve

Son dönemde TL'nin aşırı değerlenmesiyle gündeme gelen kur tartışmalarına plastikçiler de katıldı. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Selçuk Aksoy, değerlenmenin yerli üreticileri sıkıntıya soktuğunu, ithalatı da artırdığını vurguladı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Aksoy, mevcut kur sistemi yüzünden yerli üreticilerin ithalat maliyetleri giderek azalan ithal mamullerle yurt içinde bile rekabet edemez hale geldiklerini kaydederken "İthalatı ucuzlatan ve ihracatı pahalılaştıran bu durum yerli üretimi giderek bitiriyor. İthalatı teşvik etmeyen, ihracatçıyı destekleyen ılımlı döviz kuru politikası uygulanmalı." dedi.

Selçuk Aksoy, kur sisteminin ithalat ağırlıklı girdiler dolayısıyla sanayiciler için ilk bakışta olumlu göründüğünü ancak ciddi kayıplara yol açtığının altını çizdi. Amerikan Doları endeksli maliyetleri olan plastikçilerin özellikle euro/dolar ve pound/dolar çapraz kurlarındaki paritelerin doların değerlenmesine bağlı gelişmesinden dolayı Avrupa'daki euro ve pound bölgelerinde kur farkı nedeniyle son zamanlarda yaklaşık yüzde 13'e ulaşan kayıplarının olduğunu aktardı. Aksoy, euro/dolar ve pound/dolar paritelerindeki düşüşlerin ABD Doları bazında maliyet ve fiyatlandırma yapan sanayicilerin maliyetlerini otomatik olarak artırdığına işaret etti.

Mevcut kur sisteminin özellikle plastik ve plastik işleme makineleri sektörlerinin Avrupa'ya ihracatını olumsuz yönde etkilediğinden bahseden PAGEV Başkanı, krizle birlikte iç pazarların daralmasıyla, ihracata yönelen plastik sektörünün sertleşen rekabet ortamında kur sistemi nedeniyle sıkıntılar yaşadığının altını çizdi. Özellikle vadeli satışlardaki potansiyel kur kaybının daralan pazar sebebiyle düşürülen kâr marjlarını başa başa getirdiğini hatta zarara sebep olduğunu aktardı.

Başkan Selçuk Aksoy, Türk ihracatçısının önündeki bu sorunların kaldırılması halinde ülke ekonomisine çok daha yüksek oranda katma değer katacağına inandığını da sözlerine ekledi.