Türkiye Bocce Şampiyonası Rize'de Başladı

Türkiye Büyükler Bocce Şampiyonası Rize'de başladı.

Türkiye Bocce Şampiyonası Rize'de Başladı
Bu yıl Rize'de tertiplenen Türkiye Büyükler Bocce Şampiyonası hava muhalefeti nedeniyle Rize 2 Mart Spor Salonu'nda başladı. Törende konuşan Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu Başkan Yardımcısı Dr. Mutlu Türkmen, Bocce'nin Türkiye'de hızla yaygınlaşan bir spor dalı olmasına rağmen halen fazla bilinmediğine dikkat çekerek 52 ilde federasyon temsilcilikleri bulunduğunu söyledi. Türkmen, Türkiye'de 1992 yılından bu yana Bocce yapıldığını, 2005 yılında federasyonlarının kurulduğunu hatırlattı. Konuşmaların ardından Türkmen, Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce'ye, Rize Valisi adına Rize İl Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş'a ve Rize Gençlik Spor İl Müdürü Ömer Yılmaz'a plaket takdim etti.
Üç gün sürecek Türkiye Büyükler Bocce Şampiyonası'na 11 ilden 93 sporcu katılıyor.

BOCCE SPORU HAKKINDA
M.Ö 5000 yıllarında cilalanmış kaya parçalarıyla oynanan bocce, insanoğlunun yaptığı en eski sporlardan biri olarak biliniyor. Roma İmparatorluğu döneminde devlet adamları ve hükümdarların oyunu olan bocce, futbol gibi dünyanın her yerinde yapılan yaygın bir spor. Bocce, Türkiye'de 1991 yılından bu yana halen 20'den fazla ilde oynanıyor.
Bocce müsabakaları, bireysel veya takım olarak yapılıyor. Oynanan sahanın yüzeyi oldukça düzgün olmalı. Yüzey asfalt, halı veya sentetik malzemeyle kaplanıyor. Saha 26 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğinde olup, kenarları 25 santimetre yüksekliğinde tahtalarla kapatılıyor. Oyun greyfurt büyüklüğünde ve 1 kiloya yakın ağırlıktaki toplarla oynanıyor. Toplar, bilardo topuna benziyor, ancak daha büyük ve ağır. Ayrıca, pinpon topu büyüklüğünde olan hedef top (Pallino) var. Oyunda tüm amaç, hedef topa kendi toplarının daha yakın olmasını sağlamak. Top elle atılıyor ve hedef topa yaklaşan sayı alıyor, ancak rakibiniz topa çok yaklaşırsa ve daha yakınına kendi topunuzu yuvarlamak imkansız olursa rakip topu veya hedef topu vurmak için de atış yapılıyor. Takımlar 6'şar top kullanıyor ve takımlarda 3 asıl ve bir yedek oyuncu bulunuyor. Bireysel oynanırken ise 4'er top kullanılıyor. 12 sayıya ilk ulaşan taraf oyunu kazanıyor. Takım maçları tekler, çiftler ve üç kişilik gruplar arasında yapılıyor ve 2 oyun kazanan maçı da kazanmış oluyor.