Merkez Bankası Başkanı Yılmaz: Türk ekonomisi küresel krizi çabuk atlatan ülkelerden biri

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin ekonomide 2001 yılından bu yana gerçekleştirilen yapısal dönüşüm ve politikalarla küresel krizi çab

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin ekonomide 2001 yılından bu yana gerçekleştirilen yapısal dönüşüm ve politikalarla küresel krizi çabuk atlatan ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Konya'da gerçekleştirilen 19. Dünya İşletmecilik Kongresi'nde konuşan Durmuş Yılmaz, yaklaşık iki yıl önce küresel finans piyasalarında ortaya çıkan ve zamanla reel sektöre yayılan sorunların, diğer birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de iktisadi faaliyetleri olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Küresel krizin ekonomiler üzerinde temel olarak üç kanal üzerinden ortaya çıktığını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: "Bu kanalları, dış ticaret, dış finansman akımları ve beklentiler olarak özetlemek mümkündür. Türkiye ekonomisi, yapısal özellikleri nedeniyle, küresel krizden her üç kanal üzerinden de olumsuz yönde etkilenmiştir. Ekonomimizin kronik olarak yaşadığı iç tasarruf açığı, ihracat pazarlarımızın gelişmiş ülkelere yönelik olması, ihracatımızın kompozisyonunun ağırlıklı olarak ekonomilerin devresel hareketlerine duyarlı ürünlerden oluşması ve özel sektörün beklentilerinde ortaya çıkan hızlı ve şiddetli bozulma, iktisadi faaliyette yüksek bir daralma yaşanmasına neden olmuştur. Ancak bu durum çok uzun sürmedi."

"TÜRK EKONOMİSİ KRİZE ÖNEMLİ BİR DİRENÇ GÖSTERDİ"

Türkiye ekonomisinin küresel krizin etkilerini en çabuk atlatan ülkelerden biri olduğunun altını çizen Durmuş Yılmaz, "Ekonomimiz, 2001 yılından bu yana gerçekleştirdiği yapısal dönüşüm ve politika uygulamaları sayesinde geçmişte yaşanan krizlerin aksine, küresel krize önemli bir direnç göstermeyi başarmıştır. Bu direncin nedenlerine baktığımızda dalgalı kur rejiminin ülkemize kazandırdığı esneklik, bankacılık sistemimizin sağlam yapısı, kriz öncesi ve sırasında uygulanan dengeleyici para politikası ile kriz öncesi dönemde uygulanan mali disiplinin kamu maliyesine vermiş olduğu hareket alanı ön plana çıkmaktadır. Bu etkenler küresel krizin etkilerinin azalmaya başlamasıyla ekonomimizdeki toparlanmanın, küresel ekonomilere göre daha erken ve daha kuvvetli yaşanmasına imkan vermektedir." dedi.

"SANAYİ ÜRETİMİ YÜZDE 21 ARTTI, İŞSİZLİK ORANI 3 PUAN DÜŞTÜ"

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, krizin zirve yaptığı 2009 yılı ortasından bu yana Türkiye'nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'nın yüzde 11, sanayi üretimi yüzde 21 oranında arttığını kaydetti.

Başkan Yılmaz, "İşsizlik oranı ise 3 puana yakın düşüş göstermiştir. Halen kriz öncesi seviyenin gerisinde olmakla beraber üretim seviyemizin 2010 yılı içersinde bu seviyenin üzerine çıkacağımızı beklemekteyiz. İstihdam piyasasındaki toparlanmanın ise daha uzun bir süre alacağını tahmin ediyoruz. Küresel ekonomik riskler Türkiye'yi de olumsuz etkilemektedir. Avrupa Birliği'nin(AB) en büyük ihracat pazarımız olduğu göz önüne alındığında Avrupa ekonomilerinin içinde bulunduğu sorunlar Türkiye için de risk teşkil etmektedir." ifadelerini kullandı.