Mersin Balığı Çalıştayı Tanıtım Toplantısı

Sakarya'nın Karasu İlçesinde gerçekleştirilecek Mersin Balığı Çalıştayı öncesinde tanıtım toplantısı düzenleyen Karasu Sivil İnsiyatif Genel Sekreteri Şakir Şen yapılacak çalıştayla ilgili bilgi verdi

Mersin Balığı Çalıştayı Tanıtım Toplantısı
Sakarya'nın Karasu İlçesinde gerçekleştirilecek Mersin Balığı Çalıştayı öncesinde tanıtım toplantısı düzenleyen Karasu Sivil İnsiyatif Genel Sekreteri Şakir Şen yapılacak çalıştayla ilgili bilgi verdi.
Adapazarı AKM'de gerçekleştirilen Karasu Sivil insiyatif Genel Sekreteri Şakir Şen, başkanlığındaki tanıtım toplantısına Belediye Meclisi üyeleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Örgütlerinin Temsilcileri ve muhtarlar katıldı.
Toplantıda konuşan Karasu Sivil insiyatif Genel Sekreteri Şakir Şen Yaklaşık iki ay önce, Sakarya Nehrinde Birleşmiş Milletlerin ilk uzman kuruluşu FAO (FoodAgriculture Organization) destekli geniş katılımlı bir ekip ile yapılan çalışma sonuçlarının olumlu olması üzerine, 24 Temmuz'da Turizm Festivali kapsamında, Karasu'da Mersin balığı ve Sakarya Nehri ile ilgili önemli bir Çalıştay yapmaya karar verdiklerini söyledi.
Şen Çalıştay'da sunum yapacak konuşmacıların, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Sinop Su Ürünleri Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Yalova Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşacağını, Ayrıca DSİ ve FAO temsilcileri de birer sunum yapacaklarını ifade etti.
Şen açıklamasında " Sakarya Nehri'nin 159,5 kilometresi Sakarya Sınırları içinden geçmektedir. Bu mesafenin tamamını geniş tabanlı botla gezmek mümkündür. Ancak, köprü ayaklarının olduğu bölümlerde yapılan taş dolgulardan ve ağaç köklerinin olma ihtimali olan yerlerden dikkatli geçilmesi gerekmektedir. Sakarya Nehri'nin Sakarya ili içerisindeki akışının temiz olması, sadece kendi ilimiz içerisinde yapacağımız çalışmalarla mümkün değildir. Ancak, kendi içerimizde yapacağımız çalışmalar ile sağlayacağımız fayda tahminlerimizden daha büyük olacaktır.Sakarya'da yapılacak örnek çalışmalar, Bilecik ve Eskişehir ile paylaşıldığında çözüme ulaşmanın kapıları yavaş yavaş aşılmış olacaktır. Dünya'nın her yerinde, nehirler hayat kaynağı olmuşlardır. Sakarya Ovasının altın kolyesi olan bu nehrin, ürettiği balığın yenilebilir, suladığı toprağın güvenilir olması, doğal olarak, üzerinde rahat gezilebilir olmasına bağlıdır. Çünkü gidemeyeceğiniz bir yeri kontrol etme şansınız yoktur" dedi.
Şen Sakarya nehrinde yaşanan en önemli sorunların başında kum ocaklarının geldiğini ifade ederek" Şu anda Sakarya Nehri'ne giriş ve çıkış yapılabilen noktalar, kum ocaklarının bulunduğu bölümlerdir. Bu durumu normal karşılamak mümkün değildir. Buna göre nehir üzerinde yapılacak her türlü bilimsel çalışma, kirlilik kontrolü ve istenmeyen avlanma şekillerini yerinde görebilmek için gerekli çalışmalar çok zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Gerekli tedbirleri aldıktan sonra, Alifuatpaşa'dan gireceğiniz nehirde Karasu'ya ulaşmanız için, köprü ayakları dışında engel görünmemektedir. Kullandığınız hafif botları kenara çekerek veya nehir yatağında 5-10 metre hareket ettirerek bu güçlüğü aşmak her şeye rağmen eğlenceli de olmaktadır.Can güvenliğinin sağlanması için de Nehrin kontrolünün yapılması önemli görünmektedir. Zaman zaman Karasu Yeni Mahalle'de gördüğümüz boğulmuş insan cesedi ve hayvan leşleri de bu konuda bazı çalışmalar yapılması gerektiğini düşündürmektedir. Ali Fuat Paşa'da suya düşen bir çöp, doğal akış ile aynı gün içerisinde Karasu'ya ulaşırken, Alifuatpaşa'lı bir hemşerimizin Karasu'yu görmemiş olmasını yada bir Karasu'lunun Alifuatpaşa'da kiraz yememiş olmasını normal karşılamayı kabul etmemeliyiz. Karasu, Ferizli, Söğütlü, Adapazarı, Geyve, Alifuatpaşa, Pamukova, Mekece, hepimiz Sakarya Nehri ile hayat bulan yerleşim yerleriyiz. Sakarya'nın bizleri bir halattan çok daha kuvvetli bir arada tuttuğu bağı, istesek de koparamayız. Tıpkı Sakarya'yı tersine akıtmak mümkün olmadığı gibi. Sakarya Nehri'nin Vilayetimiz içerisindeki akışını, kirliliğini, avcılığını, kum ocaklarını kontrol edecek tüm kamu kuruluşlarını buraya davet ettik. Ayrıca, Karasu Su Ürünleri Kooperatifinin profesyonel balıkçıları da buraya davet edildiler" dedi.
Şen Mersin Balığına sözü getirerek" Karasu Yeni Mahalle Balıkçıları mersin balığının avlanmasının yasak olduğunu biliyor. Yeni Mahalleye gidenler, mersin balığının avlanmasının yasak olduğu ile ilgili tabelaları görüyor ve bilgileniyor. Benzeri uygulamanın nehir üzerindeki diğer yerleşim yerlerinde de yapılması zorunlu görünmektedir. Sakarya Nehri'nin akışını kontrol edecek ve eski doğal ortamını yeniden sağlayacak çalışmaya katkı sağlayanlar, hem kendileri, hem de ülkemiz için çok önemli bir görevi yerine getirmiş olacaklardır" dedi.
Şen açıklamasını " Sapanca Gölü'nün kirlilikten arındırılması projesi 2 yıl önce tamamlandı. Sakarya Nehri için uygulanacak benzer projeye ise henüz başlanmadı. Daha fazla geç kalmamız, daha çok kayıp demektir. Sakarya Nehri Sakarya Vilayetinin en büyük değerlerinden biridir. Yıllarca, bu nehirde yaşayan Mersin Balıklarından havyar üretildi ve satıldı. Sakarya Nehri'nin suyunun, hem balık üretimi hem de tarımda sulama suyu olarak kullanılması temiz olmasına bağlıdır. Adını Sakarya Meydan Muharebesi olarak tarihe de yazdıran Sakarya Nehrine sahip çıkmak için Cumartesi çalıştayımızda buluşalım " diyerek tamamladı.